Belföld

Már három halálos lakástűzről tudni advent első vasárnapján

Egy ember lakástűzben vesztette életét Alsózsolcán vasárnap reggel – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivő-helyettese az MTI-vel.

Dóka Imre közleménye szerint a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen, a Kossuth Lajos utcában egy száz négyzetméteres családi ház egyik szobájában keletkezett a tűz. A szobában néhány négyzetméteres területen az ágy és a környezete égett.

A miskolci hivatásos tűzoltók a szobában egy eszméletlen embert találtak, akinek az életét már nem lehetett megmenteni – ismertette.

A tűz keletkezési körülményeit még vizsgálják, de – mint írta – nem zárható ki, hogy a tüzet egy elektromos fűtőberendezés okozta. Mint a szóvivő-helyettes megjegyezte: gyakori, hogy a fűtési rendszer hibája vezet lakástűzhöz.

Mindegy, hogy milyen technológiával fűtenek, ezek hőtermelő, gyakran nyílt lánggal égő berendezések, és a meghibásodásukból, figyelmetlen használatukból lakástűz keletkezhet – hívta fel a figyelmet Dóka Imre, hozzátéve: fontos ezeket karbantartani, a közelükből pedig minden éghető anyagot elpakolni.

Budapesten is volt egy halálos lakástűz vasárnap délelőtt – tájékoztatta Dóka Imre az MTI-t.

Advent első vasárnapján ez már a második halálos tűzeset.  Dóka Imre közleménye szerint a fővárosban, a VI. kerületi Nagymező utca egyik három emeletes társasházához riasztották a tűzoltókat.

Egy harminc négyzetméteres földszinti lakás gyulladt ki, amelyben tíz négyzetméteren berendezési tárgyak égtek.

A tűzoltók az oltás során egy embert találtak, akinek az életét már nem lehetett megmenteni. A lépcsőházból öt embert kísértek ki a tűzoltók – írták.

A tűz keletkezési okát és körülményeit vizsgálják – közölte a helyettes szóvivő, kiemelve: a legtöbb tűzeset nyílt láng használatára, elektromos hibára, fűtési rendellenességre, főzésre vagy dohányzásra vezethető vissza, pedig ezek mindegyike megelőzhető lenne egy füstérzékelővel és egy kis odafigyeléssel.

Zalakaroson is történt halálos baleset. Nem adott életjelet magáról egy zalakarosi ház lakója, akit a bejelentés nyomán holtan találtak a tűzoltók vasárnap délelőtt – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-vel.

Dóka Imre szóvivő-helyettes tájékoztatása szerint nem sokkal fél 11 előtt érkezett jelzés a katasztrófavédelemhez, hogy a zalakarosi, Fő utcai családi ház idős lakója nem ad életjelet magáról. A bejelentő elmondta azt is, hogy a bejárati ajtó kulcsra van zárva, odabentről pedig folyamatos jelzést ad egy szén-monoxid-érzékelő.

A zalakarosi tűzoltók a 120 négyzetméteres ingatlannal egybeépített 80 négyzetméteres melléképületben egy korábbi tűz nyomait észlelték, az ablakok erősen kormozódtak. A melléképület ajtaját kinyitva az előszobában egy holttestet találtak.

Nem zárható ki, hogy a ház lakója menekülés közben szenvedett halálos füstmérgezést. A tűz egy 20 négyzetméteres hálószobában ütött ki, ahol a hősugárzó, a heverő, az ülőgarnitúra és a függöny égett.

A katasztrófavédelem a tűz pontos keletkezési idejét, helyét és okát még vizsgálja.  Az OKF arra is felhívta a figyelmet, hogy a lakástüzek 99 százaléka emberi gondatlanságra vezethető vissza, az esetek szintén 99 százaléka pedig reggel hat és este tizenegy óra között történik, amikor aktívak vagyunk. Ha minden otthonban lenne legalább egy füstérzékelő, a tragédiák megelőzhetőek lennének – írták.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik