Marjai János / 24.hu
Belföld

Városháza-ügy: Bajnai Gordon büntetőfeljelentést tesz

Az elmúlt egy hétben felém zúduló szennyáradat még engem is meghökkentett, pedig már átéltem néhány rágalomhadjáratot. Ezért ültem le még egyszer bejegyzést írni az “ügy”-ről – írja Bajnai Gordon Facebook oldalán. Az ügy a budapesti  Városháza állítólagos eladási szándéka, melybe a volt miniszterelnök is belekeveredett.

Bajnai pénteki bejegyzésében úgy fogalmaz, hogy

a kormánypárti sajtóból és kormánypárti politikusoktól eredő, becsületembe gázoló számtalan kijelentés alapja egy illegálisan készített és célzatosan, radikálisan megvágott, átszerkesztett, több darabból álló hangfelvétel sorozat.

Bajnai szerint „Anonymusék” néhány percnyi töredékmondatra vágják szét a közel 1 órás beszélgetést és céljuk az, hogy ezáltal a fehéret feketének állítsák be, mondatai célját és értelmét kiforgassák, jelentésüket az ellenkező irányba módosítsák.
Ez viszont ma Magyarországon bűncselekménynek számít, 1-5 évig terjedő börtönnel sújtható. Ezért a mai napon büntetőfeljelentést teszek ismeretlen (Anonymus) tettes és persze a mögötte álló felbujtók ellen is
– írja Bajnai. Hozzátette: „azokat a politikusokat és sajtómunkásokat pedig, akik ezeket a becsületsértő vádakat központi utasításra, egy kottából szajkózzák, arra biztatom: kérjék el, szerezzék meg az eredeti vágatlan, csorbítatlan szöveget. Talán tudják is, merre keressék.” Bajnai felsorolja azokat a pontokat, amik szerinte a teljes felvételből kiderülnének:
  • A lehallgatott beszélgetésben többször világossá tette, nincs személyes érdeke, befolyása vagy szándéka a szóban forgó üggyel kapcsolatban.
  • Az ingatlan fejlesztését nem látja reálisnak a jelen politikai háborús helyzetben, ne iparkodjanak.
  • Egy egyébként indokolt, értelmes és tisztességes fejlesztési koncepciót is csak széles politikai egyetértés mellett lehetne elfogadtatni, ez nem valószínű, hogy valaha létrejön, de ha van türelmük, akkor ilyen koncepción dolgozzanak tovább.
  • Arra a provokatív kérdésre, hogy érdemes-e a náluk bejelentkező „közvetítőkkel” üzletelni, azt válaszolta, hogy ilyen „cápák”, minden párt környékén mindig felbukkannak, de csak kárt és bajt okoznak, ezért kerüljék el őket.
  • Világossá tette azt is, hogy a főpolgármestert és általa ismert közvetlen munkatársait megvesztegethetetlennek tartja.
Bajnai egyenlőtlen esélyekről és Dávid és Góliát médiaháborújáról is ír bejegyzésében, melyet ide kattintva lehet elolvasni. Bajnai múlt csütörtöki posztjában azt írta, nyilvánvalóan titkosszolgálati eszközök és módszerek segítségével kerültek elő az eddig közzétett dokumentumok.
Egy hangfelvétel szerint a volt kormányfő arról beszélt Gansperger Gyula és az Index állítása szerint a Városháza után érdeklődő potenciális vevő társaságában, hogy sok a cápa a fővárost vezető baloldali koalícióban, akik amint kiszagolnak egy üzletet, egyből közvetítőként szeretnének benne részt venni.

Bajnai a vágott felvételen azt mondta:

Legalább két probléma van. Menedzsmentszempontból. Tehát ugye ez egy hatpárti koalíció. Ami egy adottság. Erre utaltam, hogy mind a két oldaláról láttam már ezeket a működéseket. Itt valaki megszagolja egy dealnek, egy üzletnek a lehetőségét, akkor rögtön mindenki magát akarja közvetítőként betenni. Azért, hogy aztán valami jutalékot kérhessen.

A felvételen ezután az is hallható, hogy arra kérik Bajnait, intézze el Tordai Csabán, a főpolgármester tanácsadóján keresztül, hogy kizárólag Barts Balázzsal, a fővárosi vagyonkezelő vezetőjével kelljen tárgyalniuk az eladás lehetőségéről. A Városháza-ügyről az alábbi cikkünkben sok részlet kiderül:

Kapcsolódó
Korrupció vagy semmi látnivaló? – összeszedtük, mit tudunk eddig a Városháza állítólagos eladásáról
Másfél éve egy ismert, a leggazdagabb magyarok listáján előkelő helyen szereplő milliárdos komolyan érdeklődött a Városháza iránt. A tárgyalásokon közvetítők képviselték az érdeklődőt, a megbeszélések azonban egy idő után megakadtak – értesült a 24.hu.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.