Belföld

Hiába akar, nem szólhat bele a Gellért-hegyi sikló ügyeibe a kerületi önkormányzat

24.hu Fotó
24.hu Fotó

Bár a Gellért-hegyi sikló szinte teljes egészében az I. kerület területén épülne, az önkormányzatot kizárták az engedélyezési eljárásból – írja a Népszava. A lap úgy tudja, hogy Budavár Önkormányzata még augusztusban kérelmezte, hogy ügyfélként részt vehessen az eljárásban, ám ezt a Fővárosi Kormányhivatal szeptember 24-én kelt végzésével elutasította. Az indoklás szerint az

ügyben az önkormányzatnak, mint jogi személynek nincs közvetlen érintettsége, ennek hiányában pedig ügyféli jogállása sem.

A kerület megtámadta a kormányhivatal végzését és a bíróságtól is kérte az ügyféli jogállás megállapítását. A Fővárosi Törvényszék azonban az önkormányzat megdöbbenésére elutasította a keresetet, más szóval a bíróság is úgy látta, hogy a sikló építési eljárásában a kerület nem lehet ügyfél. Az önkormányzat megítélése szerint a kormányhivatal jogsértő módon korlátozta az önkormányzat érdekét és ügyféli jogállását azáltal, hogy az I. kerület területét, zöldfelületeit, turisztikai feladatait lényegesen érintő beruházás engedélyezési eljárásából gyakorlatilag kizárta – írják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik