Belföld

Rétvári államtitkár bevédte Demeter Szilárdot

Kovács Attila / MTI
Kovács Attila / MTI
Szólás- és véleményszabadság van, úgy tűnik, a kormányzati hátszél is marad.

Magyarországon szólás- és véleményszabadság van. Ez vonatkozik Önre is és Demeter Szilárdra is. Kérem, Ön is tartsa tiszteletben mások véleményét, ha már mindenkitől elvárja, hogy tiszteletben tartsa az Önét.

Ezt a némiképpen kioktató hangnemű választ kapta Rétvári Bence államtitkártól Szabó Szabolcs. A független parlamenti képviselő nem őt, hanem a főnökét, Kásler Miklós minisztert kérdezte arról, elfogadhatónak tartja-e, hogy „meghökkentő” interjúja után is Demeter Szilárd irányítsa a magyar kultúra megújítását?

A független képviselő felidézte, mi mindent mondott a Telexnek a  Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója, a magyar kultúra és a magyar könnyűzene megújításáért felelős miniszteri biztos.

Zanzásítva:

  • gyűlöl színházba járni,
  • a magyar irodalom 80 százalékát „kukázná”,
  • a magyar film – mint olyan – számára semmit nem nyújt,
  • nem hallgat rádiót.

Mivel különböző pozíciói miatt Demeter Szilárd jelenleg a magyar kultúrpolitika egyik legnagyobb hatású döntéshozója, a képviselő a minisztertől a következő kérdésekre várta volna a választ, nem ingott-e meg a bizalma.

  • Elfogadhatónak tartja-e, hogy olyan ember irányítsa a magyar kultúra (a színjátszást is magába foglaló) megújítását, aki gyűlöl színházba járni, így – valószínűleg – fogalma sincs a színházban, színjátszásban lezajló folyamatokról?
  • Elfogadhatónak tartja-e, hogy olyan ember irányítsa a magyar kultúra (jelesül az irodalom) megújítását, aki szerint a magyar kultúra 80 %-a kukába való? Ady Endre, József Attila, Kosztolányi Dezső, Móricz Zsigmond, Nemes Nagy Ágnes, Gárdonyi Géza, Pilinszky János, Erdős Virág, Szabó Magda, Varró Dániel… A felsoroltak közül, vajon melyik nyolc alkotót és milyen szempontok alapján „kukázná” Demeter úr?
  • Elfogadhatónak tartja-e, hogy olyan ember irányítsa a magyar kultúra (jelesül a filmgyártás) megújítását, aki hallás után meg tudja állapítani, mi a magyar film, ami őt borzasztóan zavarja?
  • Elfogadhatónak tartja-e, hogy olyan ember irányítsa a magyar kultúra (jelesül a magyar könnyűzene) megújításának folyamatát, akinek elitista zenei ízlésébe nem fér bele a rádiók által közvetített mainstream zene, még csak munkaköri kötelességből sem hallgatja azokat, viszont meglehetősen sommás véleményt tud mondani azokról.
  • Elfogadhatónak tartja-e, hogy továbbra is Demeter Szilárd irányítsa a magyar kultúra megújítását, akár a Petőfi Irodalmi Múzeum élén, akár miniszteri biztosként?

Szabó Szabolcs meggyőződése, hogy ebben a meglehetősen embert próbáló feladatban „Demeter úr egyéni ízlése abszolút indifferens”.

Kapcsolódó
Demeter Szilárd: Gyűlölöm a színházat, olyan nekem, mint másoknak a fogászat
Fluor Tomi Mizuját meg betiltás fenyegeti, mert az egy heteroszexuális kampánydal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik