Belföld

Érezhetően magasabb törlesztőrészlettel szembesül sok lakáshiteles pár nap múlva

Róka László / MTVA
Róka László / MTVA

A lakáshitelesek harmadának magasabb törlesztőrészletet kell fizetnie decemberben a bankközi kamatok emelkedése miatt. Egy tízmillió forintos hitelnél ez 5-10 ezer forint plusz havi kiadást is jelenthet – derül ki az Infostart összeállításából.

Ahogyan felpörgött az infláció, mostanra pedig kilencéves csúcsra ugrott az áremelkedési ütem, úgy kezdett bele kamatemelési sorozatba a Magyar Nemzeti Bank. Ezt követik a bankközi kamatok is, és nem lehet más a vége a folyamatnak, mint a nyújtott hitelek törlesztőrészleteinek emelkedése.

A hiteleseket a bubor, vagyis a budapesti bankközi kamatláb érinti leginkább, hiszen ehhez kötik a változó kamatozású hitelek kamatát – magyarázta Palkó István, a Portfolio elemzője. „Leginkább a lakáshitelesek vannak ennek kitéve, hiszen a többi hitel esetében a fix kamatozás már viszonylag elterjedt, míg a lakáshitelek esetében a hitelek mintegy egyharmada változó kamatozású. Így aztán a lakáshitelek mintegy egyharmada esetében közvetlenül a bubor emelkedése jelentősen emeli nem csak a hitel kamatát, hanem a törlesztőrészletét is.”

A decemberi törlesztőrészlet attól fog függeni, mekkora lesz most pénteken a bankközi kamatláb. Ha valakinek háromhavi kamatperiódusú hitele van, akkor az 1,61 százalékról 2,78 százalékra emelkedik. A hathavi kamatperiódusnál ennél nagyobb mértékű a drágulás, ott 2, az egyéves kamatperiódusnál még több, 2,2 százalékponttal kerül feljebb a kamat.

„Egy 10 millió forintos, változó kamatozású lakáshitel esetében, ha a fordulónap decemberre esik, akkor legalább 5 ezer forinttal nőhet a törlesztés. Ha azonban hosszú futamidejű hitelről van szó, a decemberi emelkedés a 10 ezer forintot is meghaladhatja.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik