Belföld

Donáth Anna: Egyesek az ellenzékben úgy gondolják, hogy az előválasztás után hátra lehet dőlni

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Interjút adott a Telexnek a Momentum vasárnap megválasztott új elnöke, Donáth Anna. Az EP-képviselő nemcsak elődjéről, pártjáról, de az ellenzékről, az előválasztásról és Márki-Zay Péterről is beszélt. A legerősebb kijelentése talán az volt, hogy

az elmúlt egy hónapot kidobta az ellenzék az ablakon. Egy hónapja arra vár mindenki, hogy Márki-Zay Péter kitalálja, hogyan álljon össze a közös csapat.

Azt például szeretné „tudni, hogy miért gondolják egyesek úgy, hogy az előválasztás után hátra lehet dőlni. Frissen megválasztott elnökként azt tudom ígérni, hogy mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy ez az állapot ne maradjon így a továbbiakban. Rengeteg olyan dolog történik körülöttünk, amire reflektálni kell. Ehhez képest az összellenzék nem mond semmit a kialakult szociális és gazdasági válságról.” Hozzátette: most az a feladat, hogy „minél hamarabb a valódi problémákról beszéljünk, egységes arcot és üzenetet adjunk az ellenzéknek.”

Márki-Zay Péterrel kapcsolatban is tett kritikus kijelentéseket. A hódmezővásárhelyi polgármester Röszkén elhelyezett migránsszámlálójával kapcsolatban azt mondta:

Én hibának tartom azt, hogy a Fidesz szókészletével és ellenségképekkel kezdünk el mi is hadakozni, ahelyett, hogy a valós problémákról beszélnénk.

Arról, hogy Márki-Zay hogy használta a kampányban Orbán Gáspár személyét, azt mondta Donáth: „Önmagában azzal nincs probléma, hogy a Fidesz cinizmusára és képmutatására rámutatunk. Azzal viszont már személy szerint nem értek egyet, hogy ebbe kiket vonunk bele. Nagyon veszélyes út, ha a politikusok családtagjait is előrángatjuk. Azt szeretném látni, hogy nem egymás magánéletében vájkálva próbálunk embereket megszólítani, hanem valódi kormányzás ígéretével és bemutatásával. (…)Csak azért, mert a Fidesz lemegy kutyába, az ellenzéknek nem kell.”

A Momentum előválasztási kampányáról azt mondta Donáth: „Azt gondolom, hogy nagyon sok üzenettel vágtunk neki a kampánynak, és nem volt egy koherens magyarázóerő, egységes vízió. Az emberek nem értették, hogy most éppen elszámoltatni szeretnénk, vagy nyugati Magyarországot teremtenénk. Nem meséltük el, hogy ezek a különálló elemek ugyanarról szólnak.”

Elődjéről szólva pedig leszögezte: „Fekete-Győr András nélkül nem lenne ma Momentum, a szíve-lelke-motorja volt a közösségnek. Sokat tett azért, hogy a Momentum ne essen szét a Fidesz kétharmados győzelme után 2018-ban, és akkor sem, amikor az önkormányzati választások előtt együtt kellett működni más ellenzéki pártokkal, miközben a Momentum a múlt meghaladására jött létre.”

Kapcsolódó
Donáth Anna a Momentum új elnöke
Az új elnök levélben már meg is köszönte a támogatást a párt tagjainak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik