Belföld

A közmédia vezérigazgatója elmondta, melyik volt az egyetlen alkalom, amikor a politika befolyást akart gyakorolni rájuk

Mohai Balázs / MTI
Mohai Balázs / MTI
Dobos Menyhért szerint komoly kontrollmechanizmus működik a közmédiában, a fenti eseményeket pedig a magyar demokrácia szégyenének titulálta.

Komoly kontrollmechanizmus működik a közmédiában – jelentette ki a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.

Dobos Menyhértet azzal kapcsolatban kérdezték, hogy Irene Khan, az ENSZ szólás- és véleménynyilvánítás szabadságának védelmével foglalkozó különleges jelentéstevője a magyar közmédia vezérigazgatóival, Dobossal valamint Papp Dániellel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatójával találkozott.

Dobos azt mondta, hogy mindenképpen hasznosnak ítélték az egyeztetést, mert úgy gondolták, hiteles képet adnak az ENSZ-nek a közmédia működéséről.

Hangsúlyozták, hogy komoly kontrollmechanizmus működik a közmédiában, amit elsősorban a törvényi szabályozás garantál, hiszen a kuratóriumot a parlament választja paritásos alapon, vagyis ellenzéki képviselők is tagjai a testületnek. Ezen felül működik a tartalomért felelős, azt kontrolláló grémium is. Ez a Közszolgálati Testület, amely Dobosék szerint a társadalom minden szeletét lefedi, helyet kapnak benne a történelmi egyházak képviselői mellett a Magyar Olimpiai Bizottság vagy a Magyar Művészeti Akadémia delegáltjai is. Ha ők nincsenek megelégedve a tartalommal, kezdeményezhetik a vezérigazgató felmentését is.

Ilyenre azonban még nem volt példa

– emelte ki Dobos Menyhért. Közölte, hogy már tízszer adtak le tartalmi beszámolót, a testület pedig mindegyiket elfogadta.

Arra a kérdésre, hogy tapasztalták-e valaha, hogy a politika befolyásolni akarja a közmédia működését, Dobos egyetlen egy példát hozott fel, amikor 2018 decemberében a rabszolgatörvény elleni tüntetések idején ellenzéki politikusok a követeléseiket akarták beolvasni az állami tévében. Dobos mindezt úgy kommentálta, hogy a történet szégyen volt a magyar demokrácia történetében.

Az ENSZ delegáltja arra is kiváncsi volt, miként készül a közmédia a választásokra. Erre mintegy megnyugtatásul elhangzott, hogy a hagyományoknak megfelelően létrehozzák a közmédia választási irodáját. Ennek az elnökön kívül hat tagja lesz, közülük hármat a Duna Médiaszolgáltató, másik hármat az MTVA delegál.

A testület javaslatokat fogalmaz meg, és a kódex irányelveit szem előtt tartva figyeli a hírműsorokat, valamint segíti a politikai reklámokat, kapcsolatot tart a választási irodával, a Nemzeti Választási Bizottsággal és a pártok sajtósaival

– szavatolta Dobos Menyhért.

További említésre méltó esemény volt a beszélgetésen, hogy Dobos szerint a fake news korában a közmédiánál nagyon szigorúan odafigyelnek arra, hogy a hírek hitelességét több forrásból is ellenőrizzék, valamint prioritás számukra, hogy megfeleljenek a kiegyensúlyozott tájékoztatás és a kiskorúak védelmének követelményeinek.

Zárásul a vezérigazgatója megjegyezte, reméli, hogy az ENSZ hiteles jelentést készít majd, ami az ő véleményüket is hűen tükrözi.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik