Belföld koronavírus

Balog Zoltán: a járvány figyelmeztetés, hogy nem lehet büntetlenül átlépni a nemzet és a család határait

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Az egykori emberminiszter Bábel tornyához és az özönvízhez hasonlította a koronavírus-járványt.

A járványról, a református törvények reformjáról és a lelkipásztorok jövedelemkiegészítéséről is beszélt többek között Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke kedden, írja az MTI.

Balog Zoltán, egykori emberminiszter megnyitó beszédében kiemelte, hogy a pandémia nem Isten büntetése, még csak nem is Isten üzenete, ugyanakkor érdemes „az ige fényében megvizsgálni”.

Szerinte ugyanis ilyen globális, az egész világot érintő válság utoljára az őstörténetben volt, Bábel tornya vagy az özönvíz történetének idején. A református püspök szerint érdemes ezen ószövetségi szövegek alapján értelmezni a világjárványt.

A határokat nem tisztelő embert figyelmezteti a járvány, aki azt gondolja, hogy büntetlenül át lehet lépni a teremtési rendben gyökerező határokat, lehet röpködni a világban, át lehet lépni a tudományok, a nemzet, a család határait

– ecsetelte Balog Zoltán, aki tanulságosnak nevezte azt, hogy a járvány megmutatta, hogy Magyarországon a lakosság körülbelül egyharmada bizalmatlan bármilyen központi utasítással szemben, még akkor is, ha politikai konszenzus van mögötte.

A lelkipásztorok jövedelemkiegészítésével kapcsolatban elmondta, vannak, akik attól tartanak, hogy az állami pénzforrások elfogadása valamifajta lelki függéshez vezet a mindenkori kormányzattól. Ez azonban szerinte belső szabadság kérdése, a támogatást pedig úgy kell elfogadni, hogy ez nekik jár.

Magyarországon ugyanis nem volt teljes az egyházak kárpótlása a  rendszerváltozás után. Úgynevezett funkcionális kárpótlás történt. Az egyház visszakapta azt, amivel szolgál, így például az iskolákat, a szeretetintézményeket, de nem kapta vissza azokat a a javait, amelyekkel meg tudná teremteni a szolgálat gazdasági alapját

– indokolta meg Balog Zoltán, miért járnak a plusz források az egyháznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik