Belföld

November közepéig már 25-en fagytak halálra

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Az MSZF szerint a végzetes kihűléshez elég plusz 5-10 fok és a közöny.

Október eleje és november közepe között Magyarországon 25-en lelték halálukat fagyhalál miatt – közölte a Magyar Szociális Fórum (MSZF) vasárnap. Az elhunytak többsége idős, magányos, beteg ember volt. Fűtetlen lakásaikban hűltek ki végzetesen, illetve a kórházba szállításuk után, ahol már nem tudtak rajtuk segíteni.

A fagyhalál olyanokat is magával ragadott, akik a szabad ég alatt éjszakáztak. Az MSZF azt írta, nem kell nulla fok alatti hőmérséklet a végzetes kihűléshez, elég plusz 5-10 fok is és a legyengült, idős, beteg ember áldozattá válhat, bár nem csak idősek vannak a fagyhalál áldozatai között.

Az emberjogi fórum újra felhívta a figyelmet, hogy az odafigyelés életeket menthet, ami különösen nagy felelősség olyankor, amikor államilag elhanyagolják a szociális rendszert, a hajléktalanoknak továbbra sem biztosítanak szociális bérlakást. A fagyhalál áldozatairól rendszeresen beszámoló  emberjogi szervezet korábban jelezte, a kihűléses áldozatok száma újra emelkedő tendenciát mutat a tavalyi év azonos időszakához képest.

Szombaton Tordai Bence, a Párbeszéd politikusa szintén arról beszélt, hogy már több ezren haltak meg 2010 óta kihűlés miatt. A  túlnyomó részük saját otthonában, de sokan az utcán vagy erdei viskókban.

A probléma megoldására határozati javaslatot nyújtott be az ellenzéki képviselő, aki a Karmelita kolostor előtt a Fidesz-kormány „felelőtlen, érzéketlen és embertelen” hozzáállásával magyarázta, hogy ilyen sokan megfagytak Magyarországon.

Az állami hírügynökség szerint azt is hozzátette, hogy csak az elmúlt négy évben 940 magyar halt meg kihűlés miatt.

A határozati javaslatban azonnali intézkedést sürget. Egyebek mellett:

  • megerősítené a szociális ellátást a nagy hidegek idején,
  • emelné a hajléktalanellátás színvonalát,
  • emelné a szociális munkások bérét,
  • alkotmányos joggá tenné a lakhatást,
  • szociálisbérlakás-programokat indítana.

Tordai Bence emlékeztetett rá, nagyon rossz a magyar házak, lakások energetikai állapota: nyolcvan százalékuk nem felel meg az elvárásoknak, az „energiaszegénységgel” küzdőknek ezért önrész nélkül kellene hozzájutni a szigetelési és egyéb lehetőségekhez.

Mint mondta, cselekvési program kell, mert közös felelősség,

hogy hogyan bánunk legelesettebb embertársainkkal, és ennek egy nagyon erős, nagyon megrázó mérőszáma, hogy hányan veszítik életüket telente kihűlés miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik