Belföld koronavírus

Müller: Nincs rá garancia, hogy egy makkegészséges fiatalnál gond nélkül lezajlik a Covid

Az országos tiszti főorvos mindenkit arra kér, hogy vegye fel a harmadik oltást is, mert a koronavírus újabb változatainak a megjelenése miatt a szervezetnek többlet antigénhatásra van szüksége.

Müller Cecília a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában arra hívta fel a figyelmet, hogy hogy az oltások biztosította védettség a korábbi egy évre becsülttel szemben 4-6 hónapig tart. Hangsúlyozta: az eredeti vuhani törzshöz képest már rengeteget változott a vírus genetikai állománya, abban nagyon sok mutáció következett be. „A negyedik hullámban éppen a delta típussal küzdünk” – jegyezte meg.

Mivel a vakcinákat az eredeti, vuhani változatra fejlesztették ki, ezért szükséges a variánsok miatt megerősítő oltást is felvenni – magyarázta az országos tiszti főorvos, egyúttal mindenkit a harmadik oltás felvételére buzdított, aki már legalább négy hónappal ezelőtt magkapta a vakcina második dózisát.

A variánsokra utalva kiemelte: pont ez az oka, hogy nem lehet megmondani, meddig tart a vakcinák védelmi képessége. Hozzátette: a nemzetközi tapasztalatokkal összecsengve Magyarországon is azt látják, hogy valamennyi vakcina esetében 4-6 hónappal a második oltás után csökken a szervezet immunválasza. Ez a sejtes immunitásra és az ellenanyagszintre egyaránt igaz – fűzte hozzá.

A vírus megváltozása miatt többlet antigénhatásra van szüksége a szervezetnek ahhoz, hogy a védelmi szintet az első két oltás által biztosított 80-90 százalékos szintre emelje – mutatott rá Müller.

Kiemelte, hogy a koronavírus megváltozásával a kórokozó viselkedése is megváltozott, ezért is tud most a delta típus „rendkívül gyorsan, rendkívül sokakat megfertőzni rendkívül veszélyes formában”. Müller Cecília arra figyelmeztetett:

egy makkegészséges fiatalnak sincs semmilyen garanciája arra, hogy megfertőződése esetén nála nem súlyosan zajlik a betegség.

Ezért fontos az egyéni védelem – hangsúlyozta. Beszélt arról is, hogy november 22. és 28. között oltási hetet szerveznek Magyarországon. A már jól ismert kórházi és az újonnan nyitott oltópontokon reggel 7 és 19 óra között – előzetes regisztráció és időpontfoglalás nélkül is – várják azokat, akik fel szeretnék venni az első, a második vagy a harmadik oltást.

A tisztifőorvos az oltási héttel kapcsolatos várakozásairól úgy fogalmazott: „nagyon bizakodó vagyok és az is szeretnék maradni”. Hiszen „az emberek már a saját szemükkel és tapasztalataikkal is láthatják”, hogy a védőoltás a legalapvetőbb védelmi eszköz a koronavírus-járvány leküzdésében.

Bizakodó vagyok, hogy a józan ész felülkerekedik az aggodalmak, a tévhitek és a dezinformációk fölött,

hangsúlyozta. A tisztifőorvos jelezte azt is, hogy az oltási hétbe bevont oltópontok listája megtalálható a koronavirus.gov.hu oldalon. Időpontot foglalni az oltási hét alatt is lehetséges, az időpont nélkül érkezőket érkezési sorrendben oltják be.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik