Belföld

Kövér Lászlóra bíznák, hogy lépjen fel az ittas képviselők ellen

Máthé Zoltán / MTI
Máthé Zoltán / MTI
Székely Sándor olyan elvárást szeretne, mint más munkahelyeken. Az őrségnek most kisebb a hatásköre, mint máshol a portásnak.

Néhány napja Szanyi Tibor, az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom (ISZOMM) miniszterelnök-jelöltje felkérte Székely Sándort, a párt parlamenti képviselőjét, fontolja meg egy olyan  határozati javaslat benyújtását, amely meggátolná, hogy képviselő ittasan végezze a munkáját. A független képviselő megfontolta, benyújtotta. Szerinte az Országgyűlés rendje, tekintélye csak úgy biztosítható, ha a jövőben mérik, szankcionálják az ittasságot.

Azonnali határidővel ezért a házelnök, Kövér László feladatává tenné, hogy gyakorlatilag száműzze az Országgyűlésből az alkoholt, azt árusítani és fogyasztani se lehessen a jövőben, az Országgyűlési Őrség az italt már a beléptetéskor elkobozhassa.

Székely Sándor szerint már nem elég általánosságban szabályozni, hogy a rend megzavarásának minősül, ha a képviselő ittas, bódult állapotban van. Meg kell akadályozni, hogy ittas képviselő, alkohol bejusson az ülésterembe.

Most az állampolgárok azt hihetik,

hogy a jogalkotás során a képviselők nem mindig vannak belátási képességük teljes birtokában az ittasság miatt.

Székely Sándor szerint a jelenlegi szabályozás elégtelen. Mint írta, az Országgyűlés speciális munkahely, kiemelt szerepe miatt az ülés rendjének fenntartását, tekintélye megőrzését eddig is nagyon fontosnak tartotta Kövér László, de sem az Országgyűlésről szóló
törvény, sem a házelnöki rendelkezés nem tiltja ki az alkoholt és a bódultságot előidéző szert, csak azt, hogy ittasan, bódultan tilos az Országházba, az Országgyűlés Irodaházába belépni, ott tartózkodni.

Egy portásnak több a hatásköre

Az őrségnek semmilyen eszköze nincs arra, hogy hitelt érdemlően megállapítsa, egy dülöngélő képviselő rosszul érzi magát betegsége miatt, vagy alkohol (esetleg más bódító szer) befolyása alatt áll.

Az Országgyűlési Őrségnek jelenleg kisebb a hatásköre, mint más munkahelyen a rendészeti feladatot is ellátó portásnak.

Székely Sándor szerint az Országgyűlés – egyre csökkenő –  tekintélyének megóvása érdekében indokolt lehet parlamenti képviselőkre is érvényesíteni a munkavédelemről szóló törvény 60. §-át, amely rögzíti:

a munkavállaló csak a biztonságos munkavégzésre alkalmas állapotban, a munkavédelemre vonatkozó szabályok, utasítások megtartásával, a munkavédelmi oktatásnak megfelelően végezhet munkát. A munkavállaló köteles munkatársaival együttműködni,
és munkáját úgy végezni, hogy ez saját vagy más egészségét és testi épségét ne veszélyeztesse.

A független képviselő szerint ez igaz az országgyűlési képviselőkre is, akiktől elvárható a példamutatás. Azért, hogy ittas képviselő ne akadályozhassa a munkavégzést (pl. jogalkotást) a belépésnél, az ülésteremben, a parlament folyosóin szondáztathatna a házelnök által megbízott személy.

Ha az eredmény pozitív (a legcsekélyebb mértékű is), véralkohol-vizsgálatot kérhet a képviselő vagy bárki, ha az az eredménye is pozitív, a költségek a képviselőt, munkavállalót terhelnék.  Székely Sándor az alkoholos állapot meghatározása mellett fontosnak tartja, hogy a szondáztatásról készüljön jegyzőkönyv. Annak adatait különleges, szenzitív adatnak minősítené.

Szerinte javaslatával elkerülhetővé válna az alaptalan gyanúsítás is, megakadályozható lesz már a beléptetéskor is, hogy a képviselők a  jogalkotásra (munkavégzésre) képtelen állapotban lépjenek az igen tisztelt Országházba.

Frissítés!

Huszti Andrea, az ISZOMM elnöke később közleményben tudatta, örömmel nyugtázza, hogy képviselőjük, Székely Sándor benyújtotta javaslatát az országházi alkoholtilalom érdekében. Bár a javaslat Szanyi Tibor felvetésére készült, annál jóval szigorúbb,  nem csupán a bódultság tilalmára, hanem a törvényhozás teljes alkoholmentességére épít.

Az alkoholos, vagy bódult állapotban való munkavégzést számos jogszabály tiltja, de az Országgyűlés esetében eddig  semmiféle ellenőrzés, szankcionálás nem létezett, az őrségnek sem volt ellenőrzési jogosultsága.

Az ISZOMM szerint ezt az abszurd állapotot tenné életszerűvé Székely Sándor javaslata, amely a házirendet alakítaná át. A labda tehát az Országgyűlés elnökénél pattog, az a kérdés, Kövér László  akarja-e

a képviselők indokolatlan előjogait a polgárok jogaihoz igazítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik