Belföld

Márki-Zay leugrott Röszkére migránsozni

Márki-Zay Péter / Facebook
Márki-Zay Péter / Facebook
Elmondta, megtartaná a határzárat, bár a Fidesz szerint ez nem igaz, hiszen Gyurcsány áll a háttérben.

Egy ellenzék alakította kormány együtt kívánna működni a Frontex-szel, az európai határvédelmi ügynökséggel. A magyar rendőrök mellett és nem helyett legitim az Európai Unió közös határőrségének bevonása a határ védelmébe – jelentette ki Márki-Zay Péter (MMM) ellenzéki miniszterelnök-jelölt csütörtökön Röszkén az MTI szerint.

A politikus a határzárnál tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, az ellenzék programja megtartani azt, ami jó, nemcsak a családtámogatást, az alacsony adókat, hanem a határt védő kerítést is. Hozzátette, a kerítés az illegális migráció megakadályozásának működő eleme, az ellenzék választási győzelmét követően is a helyén marad.

Úgy fogalmazott, bár Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, hogy magyarokat csak magyarokkal lehet pótolni, a gyakorlat nem ezt mutatja. A kormány 2019-ben 55 ezer, de még 2020-ban, a járvány idején is 43 ezer Európai Unión kívüli migránst telepített be Magyarországra.

Az ellenzék elsősorban magyar munkavállalók hazacsábításával kívánja megoldani a munkaerőhiányt. A pandémia lehetőséget adott volna arra, hogy „a járvány miatt Nyugat-Európából hazatérő magyaroknak itt kínáljunk megélhetést” – közölte Márki-Zay Péter.

Hiányzó határőrség=rossz, határkerítés=jó

A készülő ellenzéki választási program belügyi és rendészeti területéért felelős Lengyel Róbert siófoki polgármester azt mondta, történelmi bűnnek tartja a nagy múltú és kiváló szakembereket felvonultató magyar határőrség megszüntetését. Ugyanakkor jó döntést hozott a kormány, amikor elkészült a déli határszakaszt az illegális migrációval szemben védő kerítés – tette hozzá.

Az MMM elnökségi tagja megismételte, a kerítésre szükség van, az meg kell tartani. Szerinte a kerítés önmagában nem fogja útját állni a migrációnak. Az évtizedekig rendőrként szolgáló politikus szerint már most is igen jelentősek a magyar rendőrség létszámproblémái. „Méltánytalan és megalázó az a bér, amiért rendőreink a hazát szolgálják” – mondta, hozzátéve, ha így folytatódik, nem lesz, aki védje határainkat.

A polgármester helyesnek tartja a kormány ígéretét a hivatásos állománynak szánt hathavi fegyverpénzről. Ugyanakkor azt mondta, jó néhány száz vagy ezer rendőr ezt az összeget várja, és utána készül elhagyni a testületet, mert egészen egyszerűen nem tud megélni a béréből. Lengyel kijelentette, az új kormánynak elsők között a magyar rendőrségben kell rendet tennie, anyagi forrásokat kell biztosítani a testületnek. Szerinte el kell gondolkodni – a korábbi határőrség mintájára – elsősorban a schengeni határokon különleges rendészeti egységek fölállításáról.

Fidesz: Gyurcsány

A nagyobbik kormánypárt is hamarjában reagált Márki-Zay röszkei vizitjére. A Fidesz a szokásosat közölte: „Márki-Zay Péter Gyurcsány [Ferenc] és baloldali szövetségesei politikáját képviseli”. Felfedezték, hogy a hódmezővásárhelyi polgármester „rendszeresen kiáll a migráció mellett, nyíltan beszél a migráció előnyeiről és arról, hogy be kell fogadni a migránsokat, integrálni kell őket”.

A Fidesz szerint a Soros-tervet csakis a baloldal akarja végrehajtani, nem kell hinni a fenti ígéreteiknek sem. Hisz azt is elmondták korábban, nem lesz gázáremelés, aztán háromszorosára emelték. A közlemény drámaian zárul:

A baloldal egy szó nélkül végrehajtaná Brüsszel megrendeléseit és betelepítenék a migránsokat Magyarországra is. A bevándorlástól egyedül a nemzeti kormány védi meg Magyarországot, a Gyurcsány-Márki-Zay-féle baloldal betelepítené a migránsokat és bevándorlóországot csinálnának hazánkból is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik