Belföld koronavírus

MOK megyei elnök: Hosszú lehet a járvány tetőzése, de még vannak tartalékok a kórházakban

Hamarabb bekövetkező tetőzésre számít a negyedik hullámban a Magyar Orvosi Kamara Borsod-Abaúj Zemplén megyei elnöke. Csilek András infektológus az Infostartnak azt mondta, ennek oka az, hogy nincsenek korlátozó intézkedések, és hozzátette azt is, hogy emiatt hosszabb lehet a tetőzés is.

Mi arra számítunk, hogy az emelkedés után lesz egy hosszú plató fázis, amikor tetőzik ez a hullám, de most nem tudjuk, hogy milyen hosszú ideig tart, vagy, hogy kellenek-e plusz járványügyi intézkedések.

Az orvos arra számít a külföldi példák alapján, hogy a nagyszámú új megbetegedésekhez képest arányaiban továbbra is kevesebben kerülnek majd kórházba, de közülük sokan kerülnek majd intenzívre, jellemzően az oltatlanok.

Csilek azt mondta, hogy a kórházakban még bőven van szabad ágy és személyzet a koronavírus-betegeknek, és állítása szerint nem okozott az ellátást veszélyeztető munkaerőhiányt a kötelező oltás és az egészségügyi szolgálati jogviszony sem. „A második és a harmadik hullámhoz képest ágyban és humán erőforrásban is vannak tartalékaink” – jelentette ki.

Beszélt arról is, hogy ameddig nem lesz több beoltott az országban, addig az oltatlanok gerjeszteni fogják a járványt és az oltottak is elkaphatják, igaz, enyhébb tünetekkel. Elmondta: a magas esetszámok miatt az oltottaknak is érdemes most maszkot hordani a zárt helyeken.

Ha csak oltottak lennének az országban, akkor a vírus nem nagyon találna fogékony szervezetet,

jelentette ki Csilek, aki szerint hazánkban is úgy lehetne fokozni az oltási kedvet, ha csak az oltottak mehetnének tömegrendezvényre, moziba, színházba, étterembe.

Koronavírus

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik