Belföld koronavírus

VG: Elfogytak az időpontok a fogászatokon

A tavalyi kötelező, két hónapos leállás miatt feltorlódtak a fogászati beavatkozásra várót betegek mind az államilag finanszírozott rendelőkben, mind a magánellátásban – írja a Világgazdaság a lapnak nyilatkozó fogorvosokra hivatkozva.

Az egyik, tizenegy munkatársat alkalmazó praxis orvosa azt mondta, hogy naponta negyven beteget látnak el. Elmondása szerint a járvány hatása nem csak abban jelentkezett, hogy feltorlódtak a betegek, hanem abban is, hogy árat kellett emelnie, mert hiány volt a fogászati alapanyagokból, és drágábban tudta beszerezni az orvostechnikai eszközöket, implantátumot, tömő anyagokat. Így egy tömés ára például 16 – 25 ezer forint, egy implantátumé 130 ezer forint.

A lapnak nyilatkozó fogorvos arról is beszélt, hogy tömésre és fogpótlásra egy-másfél hónapos határidőre tud időpontot adni, míg implantátumra 1-2 hetet kell várni.

Nagy Ákos, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke úgy nyilatkozott: lassítja a betegellátást az is, hogy két páciens között 15 perc szünetet kell tartani a rendelőkben, ráadásul a betegek fogainak állapota rosszabb, mint korábban és előfordul, hogy több hetet kell várni a páciensnek – egyes helyeken már csak januárban van szabad időpont.

Kivovics Péter, a fog- és szájbetegségek országos szakfelügyelő főorvosa arról beszélt, hogy a Magyarországon élők szájhigiénéje és fogainak állapota jócskán elmarad a többi európai országétól, a lakosság mintegy fele csak akkor megy fogorvoshoz, ha már fájdalmat tapasztal. Ezt a helyzetet tovább rontotta a járvány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik