Belföld

Gansperger Gyula egy furcsa felvételen vádolja Karácsonyékat, a főpolgármester feljelentést tesz

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Újabb felvételt közölt kedden az Index a Városháza-ügyben. A „leleplező videófelvételen” városházi ingatlanügyletek után járó jutalékrendszerről beszélnek. A videón először egy Anonymus-maszkot viselő alak beszél eltorzított hangon, majd egy hangfelvételt játszanak le, amelyen Gansperger Gyula beszél egy ismeretlen férfival. A beszélgetés inkább egy interjúnak tűnik, mint kötetlen csevegésnek, az ismeretlen férfi hallhatóan irányított kérdésekkel terelgeti Ganspergert, aki súlyos állításokat tesz városházi vezetőkről. Gansperger Gyula neve főleg a kilencvenes években és az ezredfordulón forgott sokat a sajtóban, a Fidesz egyik befolyásos háttérembere volt, főleg a privatizációért felelt: az első Orbán-kormány idején ő volt az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója. Ganspergert az Index csak volt Wallis-vezérként emlegeti, aki így kapcsolatban állt Bajnai Gordon egykori miniszterelnökkel is.

Gansperger a felvételen beszél a jutalékos rendszerről, miután részletesen leírták a szereplőket, köztük az ingatlanközvetítő Berki Zsoltot, valamint Kiss Ambrust főpolgármester-helyettest, továbbá Tordai Csaba volt igazságügyi államtitkárt, aki Karácsony Gergely főpolgármester jogi tanácsadója.

„Tordai Csaba nem pénzezik. Tehát ő nincs benne a jutalékos rendszerben, amit nekem a Zsoltnak kell fizetnem. Az csak a Kiss Ambrus felé van”  – magyarázza a felvételen Gansperger kissé körülményesen, de nem fejtette ki részletesebben ezt a témát. Majd egy Bécsi úti telek eladásáról beszél. „Most valami lehetett, mert Zsolt lecserélte a kocsiját. Figyelni kell, tudod” – zárul Gansperger mondatával a beszélgetés.

Kerestük az érintetteket, köztük Kiss Ambrus főpolgármester-helyettest, a városvezetés azonban inkább egy rendkívüli sajtótájékoztatón reagált a vádakra, ahol a teljes vezetés képviseltette magát.

„Azért vagyunk itt, hogy visszaverjünk egy aljas és hazug támadást” – kezdte Karácsony Gergely, aki kifejtette, három módon verik vissza a támadást. Egyrészt, kiállnak egymásért.

Tűzbe teszem a kezem Kiss Ambrusért is

– szögezte le. Másrészt büntetőfeljelentést tesznek a hazug rágalmakat közlő cikkek miatt, és helyreigazítási pereket is indítanak mindazok ellen, akik ezeket közzéteszik. Harmadrészt még könnyebben hozzáférhetővé teszik a főváros vagyongazdálkodásával kapcsolatban meghozott döntéseket, amelyek eddig is nyilvánosak voltak, „de láthatóan leterheltek az újságírók, akik között vannak, akik a legalapvetőbb tényeket sem veszik figyelembe” – célzott elsősorban az Indexre.

Bruzák Noémi / MTI Karácsony Gergely fõpolgármester és Kiss Ambrus általános fõpolgármester-helyettes a Fõvárosi Érdekegyeztetõ Tanács (Fõét) alakuló ülésén a Fõpolgármesteri Hivatalban 2020. február 11-én.

Kiss Ambrus és Karácsony is hangsúlyozta, hogy egyik szereplőt sem ismerik, soha nem találkoztak velük, sem Berkiékkel, sem Gansperger Gyulával, akit a főpolgármester Fidesz-közeli vállalkozónak nevezett. Ezért Karácsony szerint abszurd felvetés, hogy egy belső vizsgálatot indítsanak. „Általunk nem ismert emberek lejárató célból tett hazug állításait ugyanis nincs mit vizsgálni, elég a feljelentés, a bíróság pedig a tények alapján fog ítéletet hozni” – fogalmazott.

Kiss Ambrus újságírói kérdésre elmondta, az az állítás sem igaz, hogy jutalékrendszer működne a városházán, továbbá kijelentette: soha nem fogadott el pénzt.

Mint ismert, a múlt héten az Index arról írt, hogy Karácsonyék eladnák a Városháza épületét. A városvezetés ezt hazugságnak minősítette, az Index ezután egy olyan szerződést húzott elő, amelyen Northern Rock Kft. megbízta a Beák és társa ingatlanirodát a Városháza épületének értékesítésére. A főpolgármester erre úgy reagált, hogy a főváros nem alkalmaz ingatlanközvetítőket az ingatlanok értékesítésekor, azokat a saját vagyonkezelő cége bonyolítja le, a Városháza eladásáról pedig semmilyen döntés nem született.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik