Mohos Márton / 24.hu
Belföld

IDEA: egy százalékponttal vezet az ellenzék a teljes népességben

A biztos szavazók között viszont kormánypárti előnyt mértek.

Az IDEA Intézet 2021. október 26. és november 5. között készített reprezentatív közvélemény-kutatásának eredményei szerint elmúlt az előválasztás közvetlen, napirend- és így közvéleményformáló hatása. A listák versenyében ismét a korábbi állapotok érvényesülnek. A teljes népesség vonatkozásában az ellenzéki pártok közös listája vezet, igaz csak egy százalékponttal, az ellenzék 39, a kormánypárt pedig 38 százalékon áll. Az elmúlt hónaphoz képest a Fidesz esetében semmilyen mozgás nem történt, az ellenzék esetében egy százalékponttal csökkent a támogatottság.

IDEA Intézet

A választáson legaktívabbnak számító, biztos szavazó pártot választók rétegében ugyanakkor történt némi elmozdulás. Míg az előző mérés esetében – igaz, az előválasztás időszakában – az ellenzék és a Fidesz–KDNP teljesen kiegyenlített támogatottsággal rendelkezett, addig október végére, november elejére visszaállt a korábbi „rend”. A rendkívül aktív, már most jól mozgósított és elszánt fideszes szavazói tábor következtében újra a kormánypárt vezet három százalékponttal.

A Fidesz–KDNP választottsága az előző hónaphoz képest 1 százalékponttal nőtt, így jelenleg 34 százalékos. Ez megfelel az előválasztási kampány előtti időszak (2021. augusztus) támogatottságának. Az ellenzéki pártok közül a Momentum és a Jobbik is 1–1 százalékponttal növelni tudta a támogatottságát (7%, illetve 9%), míg az MSZP, az LMP és a Párbeszéd választottsága 1–1 százalékponttal csökkent. Így az MSZP 4, az LMP és a Párbeszéd 1–1 százalékon áll a teljes, választókorú népesség csoportjában. A parlamenten kívüli Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk Mozgalom egyaránt 3–3 százalékot kapna egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson – az MKKP támogatottsága így 1 százalékponttal emelkedett.

IDEA Intézet

A biztos szavazó pártot választók esetében a Fidesz–KDNP 2 százalékponttal tudta növelni a támogatottságát (48%), így ebben a választói szegmensben is visszaállt az előválasztás előtti támogatottsági szint. Az ellenzéki oldalon a biztos szavazó pártot választók körében is továbbra a DK vezet, ebben a körben a választók 17 százaléka támogatja, a Jobbikot 12 százalék.

Az IDEA kutatása szerint összességében az előválasztás elsődleges, az ellenzékre vonatkoztatott kedvező hatása eltűnt november elejére. A Fidesz magasan „égő”, jól mozgósítható szavazóinak aktivitása eredményeként újra a kormánypárt támogatói többlete figyelhető meg a listák versenyében. A különbség azonban behozható, és a teljes népességben nem érvényesül.

Ajánlott videó