Belföld

Meghalt egy házaspár szén-monoxid-mérgezésben Dunakeszin

Halálos szén-monoxid-mérgezés történt Dunakeszin. Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője azt közölte, hogy a fővárosi hivatásos és a fóti önkéntes tűzoltók két földön fekvő embert találtak a Kossuth közben lévő társasházi lakásban. Kivitték őket a lakásból, de már nem lehetett rajtuk segíteni.

Értesüléseink szerint egy hatvanas házaspár vesztette életét a tragédiában. A lakásban egy gázkonvektor működött, s a tűzoltók szén-monoxid-koncentrációt mértek az ingatlanban.

A szomszédos lakásba is átszivárgott a szén-monoxid, itt három felnőtt és egy gyermek könnyebben megsérült. A katasztrófavédelem ezúttal is felhívta a figyelmet arra, hogy gondoskodni kell a lakás rendszeres szellőzéséről a mostanihoz hasonló esetek elkerülése érdekében.

Szabóné Berki Bianka, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az üggyel kapcsolatos megkeresésünkre azt közölte, hogy nem merült fel idegenkezűség gyanúja, és a rendőrség közigazgatási eljárásban vizsgálja a haláleset körülményeit.

Egy köbméter földgáz elégetéséhez megközelítőleg tíz köbméter levegő szükséges. A mérgező gáz pedig akkor fejlődik ki, ha a nyílt égésterű fűtőeszköz elhasználja a helyiség levegőjét az égéshez, és nem biztosított a levegő-utánpótlás. Emellett az egyéb épületgépészeti berendezéseket is figyelembe kell venni a kazán üzemelése során, mert ezek is a lakás levegőjét használják, így a páraelszívó, a motoros szagelszívó ventilátor, valamint a szárítós mosógép is.

A katasztrófavédelemhez a szén-monoxid miatt érkező segélyhívások évről évre növekvő számából jól látszik, hogy egyre többen használnak szén-monoxid-érzékelőt Magyarországon. Fontos azonban, hogy érzékelőt csak megbízható forrásból, műszaki cikkeket forgalmazó üzletben szabad vásárolni. Vásárlásnál pedig keressék a magyar nyelvű használati utasítással rendelkező és megfelelő minőségű készülékeket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik