Belföld

Akár ön is lehet a civilek államfőjelöltje

A Civil Államfő-jelölési Bizottság (CÁJB) csütörtökön elfogadta az értéknyilatkozatát, amellyel elindította az államfő szimpátiaszavazást – közölték pénteken. A cél, hogy az ellenzéki előválasztáshoz hasonlóan jövőre legyen egy olyan jelölt a köztársasági elnöki posztra, akit a civilek jelölnek ki és aki mögé beállhatnak az ellenzéki pártok.

A közlemény szerint a 2022. február végén lezáruló államfő jelölési eljárásban részt vehet minden olyan magyar állampolgár, aki 2022. március 31-ig betölti a 18. életévét. Mint írták, a CÁJB „egy döntően on-line szimpátia szavazással az állampolgárok széles tömegének bevonásával” magára vállalja a jelölés feladatát, ezzel is támogatva az összefogásban részt vevő hat ellenzéki pártot, akiknek leköti az erőforrásait az előválasztást követő egyeztetési folyamat és a parlamenti választási kampány.

Emlékeztettek, hogy a jelenlegi köztársasági elnök, Áder János mandátuma 2022. május 10-én lejár és a törvény szerint március 10. és április 10. között az országgyűlésnek meg kell választania az utódját.

A NER működéséből következik, hogy ezt az utódot Orbán Viktor a saját érdekeinek megfelelően fogja megnevezni, akit a fideszes többség megszavaz. (…) A demokratikus ellenzék felelőssége, hogy a köztársasági elnök választáskor felmutasson egy olyan ellenjelöltet, aki nem kiszolgálja a mindenkori kormányfőt, hanem valóban megfelel a törvény szövegének és szellemének, kifejezi a nemzet egységét, őrködik az államszervezet demokratikus működése felett,

írta a CÁJB, amelynek elnöke Magyar György, a tagjai pedig Fleck Zoltán, Kaltenbach Jenő, Lattmann Tamás, Mérő László és Szepesházi Péter.

Kapcsolódó
Magyar György: Február végére lehet államfőjelöltje az ellenzéknek
November-december környékén jöhet az újabb előválasztás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik