Belföld

Újra vakcinákat ajándékoz el az Orbán-kormány

Orbán Viktor / Facebook
Orbán Viktor / Facebook
Nem ment üres kézzel a kormányfő, ezúttal Törökország kap 211 200 adag kínai oltást.

A vakcinákat a Török Köztársaság kapja azért, hogy azok a Türk Tanács tagországainak adományaival együtt Afrikába kerüljenek – derül ki a friss Magyar Közlönyből.

Az Orbán Viktor kormányfő által jegyzett határozat szerint a 211 200 adag Sinopharm SARS-CoV-2 (Vero Cell) vakcinát a Török Köztársaságnak adják át ingyen azzal a céllal, hogy azok a Türk Tanács tagországainak adományaival együtt az afrikai
kontinens országai részére felajánlásra kerüljenek.

Néhány napja a kormány már adományozott hasonló céllal:

  • 800 ezer adag AstraZenecát a Ghánai Köztársaságnak,
  • 105 600 adag Sinopharmot és 200 ezer adag AstraZenecát a Ruandai Köztársaságnak,
  • 105 600 Sinopharmot a Gambiai Köztársaságnak.

A kormányfő szerdán már elutazott Törökországba.

Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az állami hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy a kormányfő csütörtökön Ankarában több miniszterével (Benkő Tibor, Kásler Miklós, Novák Katalin, Pintér Sándor, Palkovics László és Szijjártó Péter) tesz  hivatalos látogatást, részt vesz a Magyar-Török Felső Szintű Stratégiai Együttműködési Tanács 5. ülésén. Pénteken Orbán Viktor a Türk Nyelvű Államok Tanácsának csúcstalálkozóján tárgyal partnereivel Isztambulban.

Frissítés!

Szijjártó Péter már Isztambulban van, ahol átadta az adományt, és  azt mondta, azt a Türk Tanács koordinálásával a leginkább rászoruló afrikai országok kapják. Az MTI szerint a külügyminiszter arról beszélt, hogy Magyarországnak van elég vakcinája ahhoz, hogy mindenki felvehesse az első, a második és a harmadik oltást, biztonsági tartaléka is van, így tud segíteni a nehezebb helyzetben lévő államokon.

A világjárvány világosan megmutatta, hogy milyen szorosan függünk egymástól. Reméljük, hogy a pandémia mindenkit meggyőz arról, hogy a nemzetközi kapcsolatokat ismét a kölcsönös tisztelet és segítségnyújtás talajára kell helyezni egymás bírálata, kioktatása és stigmatizálása helyett

– tette hozzá a miniszter.
Bagdad Amrejev, a Türk Tanács főtitkára köszönetet mondott a rendkívül nagylelkű gesztusért, amely szerinte nem szokatlan Magyarország részéről. Méltatta emellett azt is, hogy Magyarország hídszerepet tölt be a türk országok és Európa között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik