Belföld

A tolmács miatt félbeszakadt a Hableány-per

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Távmeghallgatással folytatódott, majd percek múlva félbe is szakadt a Viking Sigyn hajóskapitányának, Jurij Csaplinszkinak a büntetőpere a Fővárosi Törvényszéken – derül ki a Blikk tudósításából.

A Hableány sétahajó 28 halálos áldozatot követelő tragédiája nyomán indult per szerdai meghallgatását a bíró azért szakította félbe, mert a lap szerint a tolmács alkalmatlan volt.

Hwan Sungja, a katasztrófa egyik túlélője három ügyvédje társaságában tett vallomást. A Dél-Korából bejelentkezett 41 éves nő a Hableány fedélzetén tartózkodott, amelyen a mögötte érkező Viking Sigyn luxushajó lassítás nélkül átgázolt.

Az ütközés előtt a fedélzet jobb oldalán, elöl álltunk, gyönyörködtünk az épületben, közben a családommal fotóztuk egymást. Láttam a szemem sarkából a mögöttünk közeledő nagy, fehér hajót. Abban a pillanatban nekünk is ütközött. Én a vízbe kerültem. Próbáltam előre úszni, közben éreztem, hogy a nagy hajó átmegy fölöttem. A kezemmel még meg is érintettem az alját. Sokat küzdöttem a vízben, nagyon hosszú időnek tűnt, mire egy mentőövben megkapaszkodtam. Gyerekkorom óta úszom, ezért tudtam életben maradni

– elevenítette fel a történteket a nő, aki a bal vállán, a mellén és a térdén sérült meg az ütközés következtében.

Elmondta azt is, hogy az elszenvedett lelki fájdalmak miatt a baleset óta sem tud dolgozni.

Hwan Sungja beszámolója után egy másik túlélő, a tragédia idején 22 éves Jung Youngát hallgatta volna meg a bíróság, azonban az újabb tolmács alkalmatlansága miatt a bírónő félbeszakította a tárgyalást.

Olyan tolmácsot szeretnék, aki a bírósági eljárást ismeri, a szaknyelvet is le tudja fordítani

– mondta a Blikk tudósítása szerint a bírónő, aki december 16-ára napolta el a meghallgatást, ahol a tanúkat újra meg fogja hallgatni.

Kiemelt kép: A 2019. május 29-én 21 óra 5 perckor a Budapest, Margit híd közelében elsüllyedt Hableány személyhajó kiemelésének munkálatai 2019. június 11-én.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik