Belföld

Egy XXII. kerületi telek eladását lengette be egy Anonymus-maszkos férfi, Karácsonyék közölték, az egész folyamat Tarlós idején indult

Máthé Zoltán / MTI
Máthé Zoltán / MTI

A kormányhoz közeli médiában már két, nehezen követhető, és a főváros által nyomban cáfolt részben írtak állítólagos nagy értékű fővárosi ingatlanügyletről (Karácsony Gergely főpolgármester jelezte, a Városháza eladása érdekében semmilyen lépést nem tettek, megbízást sem adtak, döntés sem született annak eladásáról, pedig az Index váltig állította, hogy Budapest vezetése eladná a Városháza épületét), most egy újabb résszel mentek tovább. Egy Anonymus-maszkos férfi egy videóban egy videón Berki Zsoltról beszél. A sztori egy XXII. kerületi ipari ingatlan körül zajlik: „a 7400 négyzetméteres, Nagytétényi úti telket a fővárosi önkormányzat a Grébics Ingatlan Zrt.-nek adta el 2020-ban 101,6 millió forintért. Maga a dokumentum az egyébként fideszes vezetésű XXII. kerületi önkormányzat határozati előterjesztése arról, hogy nem élnek az elővásárlási jogukkal, mert magas az ingatlan ára, ők 74 millióra mérették fel, és amúgy sem akarnak vele mit kezdeni” – foglalja össze a Telex a videóban belengetett ügyet. Amelyről az Index  még tegnap cikket közölt.

A cégnek utánanézett a Telex, és azt találta, hogy „a Grébics Ingatlan tulajdonosa Szabó Gergő István, akinek a neve egy Átlátszó-cikkben merül fel, mint aki egy Morando-bizniszben részt vevő cégben is benne volt. A Morando egy tőkealap-kezelő, amely a Jeremie-pénzeket szivattyúzta ki nagyüzemben, például Tombor Andráshoz köthető céghez.”

A Fővárosi Önkormányzat pedig egy közleményt adott ki hétfőn, amelyben azt írják, hogy Tarlós István főpolgármestersége idején indult el a Budapest XXII. kerület 232340/1. hrsz. alatti ingatlan értékesítésének folyamata, amely teljes egészében átlátható volt.

Ismertetik, hogy „a Fővárosi Közgyűlés 2019. március 27-én, még az előző önkormányzati ciklusban döntött arról, hogy az ingatlant értékesítésre kijelöli. Az erről szóló közgyűlési előterjesztés elérhető itt. Az előterjesztés II.4. mellékletét képezi az ingatlanértékesítési terv, így már 2019 márciusa óta nyilvánosan elérhető információ volt, hogy a kérdéses ingatlant a Fővárosi Önkormányzat értékesíteni kívánja. Az ingatlan a 2020. évi tervbe is értékesítendő ingatlanként került be.”

Azt is írja az önkormányzat, hogy „az ingatlanról a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ 2020. február 28-i dátummal készítette el az értékbecslést, amely alapján azt 2020. április 8-án két hónapon át nyilvános pályázaton hirdette meg a saját honlapján és a két legnagyobb forgalmú ingatlanhirdetési portálon. A nyilvános pályázaton csak a Grébics Ingatlan Zrt. nyújtott be ajánlatot, így liciteljárásra értelemszerűen nem került sor. A Fővárosi Közgyűlés Tulajdonosi Bizottsága a 2020. június 23-i ülésén egyhangúlag, a jelenlévő fideszes bizottsági tagok igen szavazatával hozott döntést a nyilvános pályázat eredményeként az ingatlan értékesítéséről.”

Azzal zárul a fővárosi önkormányzat közleménye, hogy „a vevő Grébics Ingatlan Zrt. vezérigazgatója és egyedüli részvényese a cégjegyzék szerint az a Szabó Gergő István, aki korábban a MORANDO Kockázati Tőkealap-kezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaság cégvezetője volt. Ennek a társaságnak a nyilvános cégbíróségi iratok szerint akkor igazgatósági tagja és közvetett résztulajdonosa volt a NER egyik oszlopos tagja, Rogán Antal hitelezője, Tombor András is. Egy olyan ingatlanértékesítést, amely Tarlós István ideje alatt indult, ahol a vevő a NER-hez ezer szállal kötődik, amelyet a Fidesz által javasolt bizottsági tagok is támogattak, és amivel szemben a budafoki fideszes városvezetésnek sem volt kifogása, ellenben minden szempontból átlátható és korrekt volt, nehéz „baloldali korrupciós ügyként” tálalni. Főleg, hogy ehhez a lakájmédia egy olyan hangfelvételt használ, amin a szövegből kikövetkeztethetően Tombor András egykori munkatársa beszél. Gratulálunk.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik