Belföld

Mórahalmon csak nevetnek a kormány rettegős migránsvideóján

Kelemen Zoltán Gergely / MTI
Kelemen Zoltán Gergely / MTI

Hónapok óta nem láttak menekülteket a mórahalmiak a Népszava riportja szerint, noha a kormányzat pár napja Mórahalmon készített egy olyan kisfilmet, amelyen migránsoktól rettegő helyiek beszélnek, miközben vonuló, vagy éppen elfogott menekültek tucatjait vágják be illusztrációnak.

– Ez odaát, Szerbiában készülhetett, nem itt – mondta egy idősebb mórahalmi nő a lap riporterének, aki megtalálta az egyik kormányzati videóban megszólaló interjúalanyt, aki Mórahalomtól több kilométernyire fekvő tanyán lakik a határsávban. Amikor elmesélték neki, hogy a mórahalmiak csak nevettek a kormány videóján, vállat vont: – Az lehet, hogy ők odabent nem látnak ebből semmit, mi viszont igen – szögezte le. Ő maga a szemközti mezőn szokta látni baktatni a migránsokat, nem ritkán rendőrökkel a nyomukban.

A menekültügyi szervek szerint a 2015-ös menekülthullám nagyjából egy százaléka érezhető ma a területen, amikor félmillió, főleg Szíriából menekült érkezett Szerbiába. Most viszont az ENSZ menekültügyi főbiztosának adatai szerint az egész Balkánon 10-11 ezer menekült volt az elmúlt hónapokban. Többségük Szerbiában várakozik, ott bő 5 ezren vannak. Ebből a szerb hatóságok a Vajdaságban, a magyar-szerb határtérségben szeptember végén ezer  körülire becsülték a menekültek és migránsok számát. Ők akár többször is próbálkoznak az átjutással: legtöbbször létra segítségével másznak át a határkerítésen, és ha elfogják őket a magyar hatóságok és visszakísérik őket a kerítés túloldalára, akkor pár nap elteltével ismét szerencsét próbálnak – írta a Népszava.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik