Belföld

A magyar református egyház afgán menekülteknek gyűjt

Muhammed Semih Ugurlu / ANADOLU AGENCY / AFP
Muhammed Semih Ugurlu / ANADOLU AGENCY / AFP

Két hét alatt hárommillió forintot szeretne összegyűjteni a Magyar Református Egyház és annak szeretetszolgálata afgán menekültek megsegítésére – derült ki a felekezet által szombaton kiadott sajtóközleményből. A kezdeményezés – mint írják – a Pakisztánban működő „Tehillim Segítő Kezek” nevű református szervezeté, ehhez csatlakoznak a magyar reformátusok. A november 5-e és 19-e közötti gyűjtésben kétszáz, Pakisztánba menekült afgán család és gyermek támogatása a cél.

A közlemény szerint azt szeretnék elérni, ha a menekülteknek el is kellett hagyniuk a szülőföldjüket, legalább közelebb tudjanak maradni hazájukhoz.

Az elmúlt 40 évben Pakisztán több mint egymillió afgánnak adott otthont. Az afgánok a világ egyik legnagyobb menekült-népessége közé tartoznak. Afganisztánban csak 2021-ben több mint félmillió ember kényszerült elhagyni otthonát. Az afgán menekültek mintegy háromnegyedét a szomszédos Iránban és Pakisztánban fogadták be, ebben a két országban több mint 2,2 millió menedékkérőt regisztráltak.

A lakóhelyüket elhagyni kényszerült afgánok az erőszak és a hajléktalanság mellett a szárazsággal és élelmiszerhiánnyal küzdenek, valamint korlátozott az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférésük is. Helyzetüket tovább súlyosbítja a közelgő tél, amely a térségben akár mínusz 12 fokos hideget jelenthet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik