Belföld

Euronews: Márki-Zay Péter az Európai Néppárt nagyágyúival is tárgyal Brüsszelben

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Találkozót szerveznek Manfred Weberrel és Donald Tusk is fogadja.

Azt eddig is tudni lehetett, hogy jövő héten három napra Brüsszelbe utazik Márki-Zay Péter, ám az Euronews arról ír, információi szerint az Európai Néppárt vezetése körében sem maradt visszhang nélkül győzelme az ellenzéki előválasztáson. Olyannyira nem, hogy  a miniszterelnök-jelölt Manfred Weber frakcióvezetővel, majd Donald Tusk néppárti elnökkel is egyeztet majd.

Márki-Zay Péter sikere a néppárti frakció zárt ülésén is téma volt, Manfred Weber beszélt megválasztásáról, hátteréről, érdekesnek nevezte, hogy a magát konzervatív-keresztény politikusnak tartó jelölt nyerte az előválasztást. Azt nem tudni, Márki-Zay Péterrel beszélt-e már, de a jövő heti találkozót szervezik, később Donald Tusk is fogadja az ellenzék közös jelöltjét. Ezt Márki-Zay Péter nemzetközi kapcsolatokért felelős munkatársa közölte.

Kész Zoltán elhárította az Euronews kérdését a Mindenki Magyarországa Mozgalom és az Európai Néppárt lehetséges jövőbeli viszonyáról, azt mondta, erről Márki-Zay Pétert kell majd kérdezni Brüsszelben, ahol több frakcióvezetővel, illetve uniós biztosokkal is találkozik a jövő héten. Az Euronews értékelés szerint a közeledés mindenesetre mindkét fél részéről logikus lépés, hiszen jelenleg az EP néppárti képviselőcsoportjában egyetlen magyar KDNP-s képviselő ül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik