Belföld

Tanítási időben nézették meg a gyerekekkel az Elk*rtukat Karcagon

Megafilm Kft.
Megafilm Kft.

Az Elk*rtuk csütörtöki karcagi vetítésére több helyi és környékbeli középiskolából érkeztek diákok, volt olyan intézmény, ahol kötelezővé tették a filmet, és aki hiányzott, igazolatlan órát kap – tudta meg a Telex.

A karcagi Déryné Kulturális Központban háromszor is levetítették Kálomista Gábor producer filmjét, ebből az első kettőt szervezték a helyi középiskolák diákjainak. A reggeli vetítésen a Karcagi Nagykun Református Gimnázium diákjai voltak jelen, nekik nem volt kötelező megnézni a filmet, a diákok becslései szerint a tanulók 60-80 százaléka ült be a vetítésre.

A második vetítést a szintén karcagi Szentannai Sámuel Református Gimnázium és a Varró István Szakközépiskola diákjainak szervezték összevontan, akiket több körben, busszal vittek a helyszínre a Telex információi szerint. A diákok és a tanárok egybehangzóan azt mondták a portál kérdésére, hogy a Szentannaiban kötelezővé tették a vetítést, aki nem ment el, annak igazolnia kellett távollétének okát, különben igazolatlan órát kapott.

Az iskolából 17, 18 és 19 éves gyerekekkel nézették meg a filmet.  A Nagykun Református Gimnázium vezetője, Tóth Barna a Telexnek azt mondta, hogy:

Rengeteg lehetőséget kap egy iskola mindenféle témában. Ezeket mi mindig lehetőségként kínáljuk a diákok számára. Ha van érdeklődés, akkor elmegyünk, ha nincs, akkor nem.

Abba nem akart belemenni, hogy a film hitelesen mutatja-e be a 2006-os eseményeket vagy sem, azt viszont elárulta, hogy nem fogják megbeszélni a diákokkal, „hogy ezt hogyan kell látni és értelmezni, ők ezt a szüleikkel otthon meg tudják tenni”. Azt nem tudta biztosan megmondani, hogy ki finanszírozta a vetítést, kell-e az iskolának fizetnie érte. Szepesi Tibor kormánypárti polgármester a Telexnek azt mondta, hogy

a filmvetítés költségeit nem az önkormányzat fizeti. A vetítésre érkezők a vetítés helyszínére való utazásukat maguk szervezték.

Gulyás Gergely korábban arról beszélt a kormányinfón, nem tud arról, hogy kötelező lenne diákoknak a Gyurcsány-film megnézése. A miniszter szerint egyébként nincsen semmi különös abban, ha diákok ingyenesen megnézhetik az Elkúrtukat, már ha a korhatári besorolásnak megfelelnek. Azt viszont hangsúlyozta, hogy nem szabad ezt kötelezővé tenni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik