Belföld koronavírus

Koronavírus: egy hét alatt majdnem megduplázódott az elhunytak száma

Chris McGrath / Getty Images
Chris McGrath / Getty Images
Az egy évvel korábbi időszakhoz képest pedig 50 százalékkal nőtt. Minden főbb járványügyi mutató romlott október utolsó hetében.

A napi adatok helyett a hetiekre fókuszálunk új sorozatunkban, azt nézzük meg, hogy az előző heti járványmutatók hogyan változtak az egy évvel, illetve az egy héttel korábbi időszakhoz képest. Az október 25-ével kezdődő hét 2021 43. hete volt – azt hasonlítottuk össze az október 18-aival, illetve 2020 43. hetével, ami október 19-ével kezdődött.

Ábránkon az idei 43. hét értékei láthatók: kékkel a 2020-as, sárgával az előző hét adataihoz hasonlítva ábrázoljuk a százalékos értékeket. A tíz értékből mindössze kettő negatív (ami azt jelenti, hogy az adott mutató értékei javulást mutatnak a vizsgált időszakhoz képest), a többi növekedést jelez. Leginkább a heti új pozitív esetek száma ugrott meg tavalyhoz képest (szűk kétezerről közel ötezerre, azaz a két és félszeresére nőtt a tavaly október közepi időszakhoz képest), míg az elhunytak száma 47 százalékkal nőtt 2020 hasonló időszakához viszonyítva, és

90 százalékkal, azaz közel duplájára emelkedett egy hét alatt.

Nyolcvan százalékkal több aktív fertőzött volt a múlt héten, mint egy héttel korábban (34 603, illetve 19 367), és kórházban is hetven százalékkal többen fekszenek, mint a 18-ai héten (1258 fő helyett 2132). Bár az aktív fertőzöttek száma jelentősen megugrott, még így is 8,2 százalékkal kevesebben vannak, mint a tavalyi év 43. hetében (37 676 fő). Egyelőre csökkenés mutatkozik 2020-hoz képest a kórházi ápoltak számában is (a 2132-höz képest százzal többen voltak kórházban tavaly ilyenkor).

Lélegeztetőgépen azonban mindkét vizsgált időszakhoz képest többen vannak: a múlt héten naponta átlagosan 237-en szorultak mesterséges lélegeztetésre, ehhez képest tavaly ilyenkor 208-an, egy héttel korábban pedig mindössze 166-an.

A legfrissebb, kedd reggeli adatok szerint Magyarországon 30 920 fő hunyt el koronavírus-fertőzést követően, 800 796-an pedig már meggyógyultak a betegségből.

Made with Flourish

2021 júniusától a kormány a pénteki, szombati és vasárnapi adatokat egyszerre, hétfő reggel közli – számításainkhoz az új esetek és az újonnan elhunytak esetében ezt az értéket a három napra átlagoltuk, a többi mutatónál (aktív fertőzöttek , kórházban ápoltak, illetve lélegeztetőgépen lévők száma) pedig a pénteken és hétfőn közölt érték közötti növekedést arányosan osztottuk el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik