Belföld

Tarlós István leváltása után a Közbeszerzési Döntőbizottság kétszer annyi eljárást indított a Fővárosban

MTI/Kovács Tamás
MTI/Kovács Tamás

Kétszer több eljárást indított a fővárosi önkormányzatok ügyeiben a Közbeszerzési Döntőbizottság, amióta nem Tarlós István a főpolgármester – írja a Népszava.

A lap által kigyűjtött adatok szerint az utolsó évben, amikor még végig Tarlós vezette a fővárost, a KDB 21 eljárást indított ebben a körben. A választások utáni első teljes évben pedig 42 procedúra érintette Budapest önkormányzatait és azok vállalkozásait. Továbbá a nyilvánosan elérhető adatokból az is kiderül, hogy nem csak több eljárás indult, hanem a kirótt bírságok is magasabbak voltak.

A Népszava azt írja példaként: alig jegyezték be a cégbíróságon a fővárosi önkormányzat közszolgáltató cégeit egyesítő BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt.-t, az egyik alulmaradt ajánlattevő kezdeményezésére máris eljárást indított a Közbeszerzési Döntőbizottság. A közterületi takarítógépek beszerzéséről szóló 44 milliós értékű tender ügyében végül nem találtak szabálytalanságot.

A Budapesti Közlekedési Központnak (BKK) csak az idén féltucat tenderét vizsgálta a közbeszerzési hatóság és súlyos tízmilliók megfizetésére kötelezték a szabályok megsértése miatt. Mindjárt az év elején ötmilliós pénzbüntetéssel nyitottak. A KDB a BKV öt évvel ezelőtt meghirdetett reklámtendere miatt bírságolta meg újra a fővárosi közlekedésszervező céget, korábban ugyanezen tender miatt már kiszabott egy 115 millió forintos bírságot. De vizsgálódnak a hannoveri villamosok beszerzése miatt is.

A bérlet- és jegyautomaták üzemeltetésére vonatkozó szerződések tavalyi meghosszabbítása és a gyártásra, telepítésre vonatkozó tenderek miatt is büntetés járt. A nyertes cég büntetésével együtt összesen 135 milliós bírságot szabtak ki. Hatósági górcső alá került a Rak-Park tervpályázat, a kerékpáros infrastruktúra fejlesztésére kiírt tender, valamint a Blaha Lujza tér és az Orczy tér felújítását célzó eljárás is. Utóbbi miatt 9 millió forintra büntették.

A BKV-nál is több eljárás zajlik műhelygépek, villamosok beszerzése, soremelő, illetve multifunkcionális tehergépjármű-vásárlás, kishajó-üzemeltetés, villamos ülések javítása és reklámról szóló tenderek miatt.

A Népszava összesítése szerint nemcsak a fővárosi cégek ellen indított eljárások száma lett több a 2019-es önkormányzati választások után, de a kiszabott bírságok összege is jelentősen emelkedett. Karácsony Gergely főpolgármester már a reklámtender miatt kiszabott bírságot is kiugróan magasnak nevezte. A közétkeztetési tender miatt Kispestet 100 millióra, Józsefvárost 50 millióra bírságolták, a IX. kerületnek 20 milliót kellett fizetnie. A VIII. és a XIX. kerület pert indított, de részleges sikert csak a VIII. kerület ért el.

Ugyanakkor több tízmillió forintos pénzbírságra a 2014 és 2019 közötti önkormányzati ciklus utolsó két évében csak két példa akadt: a XVII. kerületet 20 millióra bírságolták egy útépítési tender miatt, a fővárosi önkormányzat pedig a városnéző buszok miatt kapott 40 milliós büntetést. Terézváros menzatenderét is elkaszálták 2018-ban, de az akkor még Hassay Zsófia (Fidesz) vezette kerület megúszta 8 millióval – írta a Népszava.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik