Belföld

Zamárdi is kihátrál a gigantikus lakótelepet tervező vállalkozók mögül

Egy ilyen mértékű társadalmi nemtetszés-nyilvánítás után az önkormányzatnak nincs mit tenni, vissza kell vonnia a projekt támogatását

– mondta a 24.hu-nak Csákovics Gyula, Zamárdi polgármestere.

A Balaton-parti önkormányzat november 3-ára, szerdára hirdetett lakossági egyeztetést a településrendezési terv módosításával kapcsolatban, amely eredetileg nagyvárosias beépítésű, 25 méteres épületmagasságot biztosító övezeti besorolást adott volna egy, a település Szántód felőli szélén fekvő 12,5 hektáros területnek.

A 24.hu két hete számolt be arról, hogy Zamárdiban alig néhány száz méterre a BalaLand Residence-től egy újabb óriás lakóparkot tervezett megépíteni a Sun Resort Kft. és két másik cég. A beruházók egy Natura 2000-es védettségű terület mellett nyolc darab 9 szintes és tíz darab 5 szintes lakóépületet, összesen 750 lakást és egy szállodát húztak volna fel a területen. Az önkormányzat az elmúlt két évben a nyilvánosság tudta nélkül támogatta az ötlet megvalósulását, kiemelt beruházássá nyilvánította a területet, és a településrendezési terv módosításához elkészített egy vaskos anyagot, amit megküldött a Somogy Megyei Kormányhivatalnak végső szakmai véleményezésre.

A lakosságnak mindössze két hete volt a beruházás véleményezésére. Azonban ez a rövid idő is elég volt ahhoz, hogy a gigalakópark tervei hatalmas felzúdulást keltsenek. A Zamárdi Civil Összefogás tiltakozó petícióját az elmúlt napokban közel 15 ezren írták alá, és még a Gulyás Gergely vezette Miniszterelnökség is közleményt adott ki, amelyben jelezte, nem támogatja a beruházást, és a látványtervek alapján kizártnak tartja, hogy az építési engedélyt kapjon.

A két hetes társadalmi véleményezési időszak után az önkormányzat elvileg szerdán egyeztetett volna a tervekről a civilekkel. Csákovics Gyula szerint az egyeztetés ezek után tárgytalanná válik, mert az önkormányzat meg fogja szavazni, hogy a támogatást és a kiemelt beruházási státuszt is visszavonja a beruházástól.

A polgármester azt mondta, erről egyeztetett már a beruházókkal is, akik „nyilvánvalóan be vannak feszülve”.

Mondtam nekik, hogy a kevesebb néha több. Meglátásom szerint az ingatlanbumm is ki fog egyszer pukkanni, de az ilyen mértékű ellenállás mellett egyébként sem lehet megépíteni ezeket az épületeket

– mondta Csákovics Gyula.

A beruházást tervező cégek közül egyébként kettőben, a Sun Resort Kft-ben és a Mallard Ingatlan Kft-ben is tulajdonos Varga József, aki 2018-ig a Fidesz országgyűlési képviselője volt, vezette a Magyarországi Cigányokért Közalapítványt és a IX. kerület alpolgármesterként is tevékenykedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik