Belföld

Lediktálták a vádlottak a tanúnak, hogy mit mondjon a vallomásában

Jogerősen is letöltendő börtönt és pénzbüntetést kaphat az az emberkereskedelemmel vádolt páros, akik hamis vallomásra próbálták rávenni a bűncselekmény egyik tanúját. A Pécsi Fellebbviteli Főügyészség ugyanis a büntetés helybenhagyását kérte.

A 27 éves zalai férfi és 33 éves társa ismerőseivel szemben emberkereskedelem és más bűncselekmények miatt folyik büntetőeljárás. A vádlottak  tavaly tavasszal többször felkeresték az ügy egyik tanúját, hogy a tavaly májusi kihallgatásán a gyanúsítottakra kedvező, a feljelentéssel ellentétes tartalmú vallomást tegyen.

Olyan vallomásra kívánták betanítani, amely szerint a tanú és társai Svájcban saját elhatározásukból folytattak prostitúciós tevékenységet, és az ebből folyó bevételeiket megtarthatták, azt ők nem vették el tőlük.

A fiatalabb férfi emellett lediktált a tanúnak egy fentieknek megfelelő, valótlan tartalmú nyilatkozatot is, amelyet a rendőrségre postáztak. A hamis tanúzásért az elkövetők egymillió forintot ígértek, a pénz átadására azonban nem került sor. De nem jött be a tervük, a tanú valóságnak megfelelő vallomást tett, és felfedte vádlottak cselekményét.

A Kaposvári Törvényszék  hatósági eljárásban elkövetett vesztegetésben mondta ki bűnösnek a két elkövetőt, amelyet a fiatalabb vádlott tettesként, társa pedig bűnsegédként követett el. Ezért az egyiküket pénzbüntetésre, a másikat pedig egy év börtönre ítélte. Az elsőfokú ítélettel szemben a szabadságvesztésre ítélt vádlott és védője enyhítésért fellebbezett. A Pécsi Fellebbviteli Főügyészség azonban az elsőfokú ítélet helybenhagyására tett indítványt az ügyben eljáró Pécsi Ítélőtáblánál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik