Belföld

Bocsánatot kértek a rendőrök a jogsértően levetkőztetett nőtől

Youtube / Helsinki Bizottság
Youtube / Helsinki Bizottság
200 ezer forint sérelemdíjat is fizetnek.

A Helsinki Bizottság képviselte azt a Bagon élő asszonyt, aki 2019. december 6-án egy rokonát készült meglátogatni, amikor Vácon egy rendőr igazoltatta, közölte, vele kell mennie a kapitányságra. Később kiderült, egy nőt kerestek, aki egy idős asszony nyakából kitépett egy nyakláncot. Noha ő később érkezett busszal a városba, fotókat készítettek róla, alsóneműre vetkőztették.

Kihallgatását órák múlva kezdték el már tanúként, mert tudták, ő nem lehet a tettes. Mikor kiengedték, már az utolsó buszt sem érte el, gyerekei mentek érte autóval, hogy hazaérjen éjszaka. A nő nem vitatta, hogy intézkedni kellett, mert hasonlított az elkövetőre, de azt megalázónak tartotta, hogy tisztességes középkorú asszonyként egy idegen nő előtt le kellett vetkőznie és átkutatták fehérneműjét. Ebbe nem nyugodott bele.

A bagi cigánytelepen dolgozó BAGázs Közhasznú Egyesület közvetítésével megkereste a Magyar Helsinki Bizottságot, majd Ivány Borbála ügyvéd segítségével panaszt nyújtott be a túlzó rendőri intézkedések ellen az ombudsmanhoz, aki megállapította, korlátozták személyi szabadságát. Az alapvető jogok biztosa azt is kimondta, hogy a rendőrök szerinti „ruházat-átvizsgálás” valójában motozás volt, ami törvényi felhatalmazás nélkül sértette az asszony alapjogát az emberi méltósághoz.

Az Országos Rendőr-főkapitányság határozatában helyt adott a rendőri intézkedés elleni panasznak a ruházat átvizsgálása ügyében, minden egyéb vonatkozásban a panaszt elutasította. A panaszos a Magyar Helsinki Bizottság segítségével kezdeményezte a peren kívüli egyezséget, hamarosan pedig kézhez is veheti a Pest megyei főkapitány írásbeli bocsánatkérését. A rendőrség kétszázezer forint sérelemdíjat is fizet.

„Igazi elégtétel ez nekem. De nemcsak nekem, hanem a többi cigány embernek is. Számunkra különösen fontos, hogy ez esetben a rendőrség elismerte: hibázott. Eddig nem volt ilyenben részünk. A mostani igen biztató” – mondta az asszony a bocsánatkérésről.

Ivány Borbála szintén úgy vélte, a rendőrség most helyesen járt el, nem halogatta hibája elismerését, nem vitte feleslegesen bíróság elé az ombudsman által is jogsértőnek tartott ügyet. Az ügyvéd szerint a hatóságok sehol sem tévedhetetlenek, de civilizált hatóságokat az különbözteti meg másoktól, hogy képesek hibáikat elismerni,  kompenzálják az emberi méltóságukban megsértett polgárokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik