Belföld

Erősen ajánlott lesz a maszkviselés a BKK járatain

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Kötelezővé a jelenlegi jogszabályi környezet miatt nem tudják tenni, de ajánlott lesz a budapesti tömegközlekedési eszközökön a szájmaszk viselése – jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester kedden délután megtartott sajtótájékoztatóján.

Arra kérjük a budapestieket, hogy továbbra is használják a tömegközlekedést, de viseljenek maszkot

– fogalmazott Karácsony. Mint mondta, az ajánlást „jó szívvel és hangosan” szeretnék megtenni. A főpolgármester hozzátette: ezzel együtt arra kérik a kormányt, hogy zárt térben az európai gyakorlathoz hasonlóan tegyék kötelezővé a maszkviselést. Budapesten a járványhelyzet az országos helyzetnél szerinte nem rosszabb, ezzel együtt, mint mondta, felelős városvezetőként úgy érzik, itt az ideje, hogy kivegyék a részüket abból, hogy a járvány megfékezhető legyen Budapesten és országszerte. A bejelentéssel a kormányt is cselekvésre ösztökélnék, ahogyan azt már korábban is megtették – hangsúlyozta.

Karácsony Gergely felidézte azt is, hogy a fertőzés mértéke jelenleg nagyjából olyan szinten van, mint egy évvel ezelőtt volt ugyanebben az időszakban. Akkor már nagyon komoly korlátozó intézkedések voltak, a maszkviselés például általánosan kötelező volt. A főpolgármester megjegyezte, a helyzet ma abból a szempontból sokkal jobb, hogy az oltás azóta megérkezett, és Budapesten az átoltottság viszonylag magas, ami viszont vidéken nem mindenhol mondható el.

Azt is látjuk, hogy az európai a kormányok nagyjából mindenhol lépnek, itt az ideje, hogy a magyar kormány is lépjen

– mondta a főpolgármester, majd hozzátette: a múlt héten Pintér Sándor belügyminisztert arra kérték, a kormány fontolja meg, hogy kötelezővé teszik zárt térben a maszkviselést, vagy legalább azt tegyék lehetővé az önkormányzatok számára, hogy ezt elrendelhssék. Mint monta, erre a megkeresésére érdemi választ eddig még nem kaptak, de annyit igen, hogy a kormány tanulmányozza a kölönböző szakmai szervezetek, így a Magyar Tudományos Akadémia álláspontját.

Karácsony kijelentette: a fővárosi intéztményeknél a korábban meghozott járványügyi intézkedéseken túl újabbakat hoztak, főleg a szociális intézményeknél, amelyekben a fertőzés újra felütötte a fejét.

Mint azt korábban megírtuk, az augusztus vége óta ismét hetente ülésező Fővárosi Operatív Törzs keddi megbeszélésén arról döntött, hogy a fővárosi önkormányzat által fenntartott bentlakásos intézményekben, jellemzően idősotthonokban ismét bevezetik-e a látogatási tilalmat, illetve újfent korlátozzák a kijárást. Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes azt mondta, november 2-ától kijárási korlátozást vezetnek be a fővárosi önkormányzat által fenntartott idősek otthonában. Ez azt jelenti, hogy a családhoz való eltávozás kivételével a főváros által fenntartott intézményekből tilos lesz a kijárás.

Az idős lakók olyan családtagokkal tudnak majd elmenni, akik védettségi igazlovánnyal rendelkeznek.

Gy. Németh Erzsébet hozzátette: azok a lakók, akik a családtagjaiktól visszatértek, a többi lakó védelme érdekében néhány napig izolálva lesznek, és a fővárosi ömkormányzat által biztosított gyorstesztekkel vizsgálják majd az esetleges fertőzöttségüket. A látogatás lehetőségét ezzel együtt biztosítani fogják az idősotthonokban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik