Belföld

„Tévhit, hogy a beoltottság önmagában teljes biztonságot jelent” – egészségügyi szakértők kérik a kormányt a szigorításra

Farkas Norbert/24.hu
Farkas Norbert/24.hu

Tisztában vagyunk azzal, hogy a járvány elleni védekezésbe már mindenki belefáradt. Mégis, egészségügyi szakemberként tudjuk, hogy a COVID-19 járvány 4. hulláma során sem lesznek elkerülhetők a racionális korlátozó intézkedések – így kezdik levelüket azokat az egészségügyi szakértők, akik felhívást tettek közzé a járványügyi rendelkezések szigorításáról.

Úgy számolnak, hogy az ismét erősödő járvány a következő hónapokban több ezer áldozattal jár majd, elsősorban az oltatlanok között. Szerintük le kell számolnunk azzal a tévhittel is, hogy a beoltottság önmagában teljes biztonságot jelent.

A hamis biztonságérzet az oltottak körében, a kiegészítő védelmi szabályok sutba dobása a járvány fellángolásának a melegágyát képezi az átoltottság mai szintje mellett. Senki nem hiheti el, hogy a szervezete olyan erős, hogy bármilyen immunerősítő, vitamin teljes védelmet jelenthet a koronavírus ellen. A megbetegedés bárkit elérhet, és a jelenlegi hazai védekezési és átoltottsági szint mellett el is fog érni

– írják a szakértők, akik mindenkinek azt javasolják, hogy a közösségi közlekedés során, illetve zárt terekben vagy tömegben viseljen maszkot. A kormánytól pedig a többi között azt kérik, hogy:

  • halasszák el, függesszék fel a tömegrendezvényeket.
  • írják elő a kötelező maszkhasználatot minden nyilvános zárt térben (boltokban, hivatalokban, közösségi közlekedési eszközökön), illetve minden olyan nyílt terű helyszínen, ahol a megfelelő távolságtartás nem megvalósítható.
  • tegyék kötelezővé a hatósági igazolás bemutatását
  • a szabványos, európai védettségi igazolványt csak a szakmailag előírt oltási sor felvétele után, a védettség kialakulását követően állítsák ki.
  • hozzanak létre lakóhely közeli, ingyenes tesztelési pontokat az ország minden részén a fertőzési gócok hatékony felismerésére, a kórokozó szóródásának
    megakadályozására.
  • működtessenek hatékony hatósági karantén rendszert a fertőzöttekre és kontakjaira vonatkozóan.

A kezdeményezést aláírói:

1. Duda Ernő DSc, immunológus, virológus
2. Falus András DSc, immunológus, professzor emeritus, akadémikus
3. Petrányi Győző immunológus, professzor emeritus, akadémikus
4. Rusvai Miklós, virológus
5. Sarkadi Balázs DSc, kutatóorvos, akadémikus
6. Weltner János orvos
és a ’Konszenzus az Egészségért’ civil szakértői csoport számos tagja:
7. Balkányi László – orvos, az Európai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ
korábbi tudásmenedzsere
8. Cserni István – orvos, a Háziorvosok Online Szervezetének társalapítója
9. Kósa István – orvos, egészségügyi menedzser
10. Lantos Gabriella – egészségügyi menedzser
11. Rékassy Balázs- orvos, egészségügyi menedzser, a jelen Felhívás kezdeményezője
12. Török Zsolt – orvos, háziorvos
13. Vályi Péter – orvos
14. Vitrai József – népegészségügyi szakértő

Ajánlott videó

Olvasói sztorik