Belföld koronavírus

Koronavírus: tavalyhoz képest jól, az előző héthez képest nagyon rosszul állunk

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Romlanak a hazai járványadatok, igaz, az új fertőzöttek számának növekedését egyelőre nem követi az elhunytak és a kórházban ápoltak számának tavaly tapasztalt emelkedése.

A koronavírus-járvány napi adataiban az ősz első hetei nem hoztak drasztikus változást, október közepén viszont hirtelen megugrottak a főbb mutatók. Másfelől bár a heti új esetek száma a másfélszerese a 2020. október közepén tapasztaltnak, egyelőre kevesebb az aktív fertőzött, és jóval kevesebb az elhunytak és a kórházban ápoltak száma.

Alábbi ábránkon 2021. 42. hetének (az október 18-a és 24-e közötti időszaknak) az értékei láthatók – kékkel azt mutatjuk, hogyan változtak a mutatók az egy évvel korábbihoz képest, sárgával pedig az előző heti adatokhoz viszonyított változást jelöltük. Amíg az egy évvel ezelőtti helyzethez képest a heti új esetek számát kivéve minden kategóriában alacsonyabb számokat láthatunk, az utóbbinál mindenhol növekedés tapasztalható, vagyis

egy hét alatt elég sokat romlott a hazai járványhelyzet.

2021 júniusától a kormány a pénteki, szombati, vasárnapi adatokat egyszerre, hétfő reggel közli – számításainkhoz az új esetek és az újonnan elhunytak esetében ezt az értéket a három napra átlagoltuk, a többi mutatónál (aktív fertőzöttek , kórházban ápoltak, illetve lélegeztetőgépen lévők száma) pedig a három nap mindegyikénél a hétfőn közölt értéket használtuk.

Made with Flourish

Tavaly október közepén naponta átlagosan 1276 új fertőzöttet regisztráltak, egy évvel később másfélszer annyit, 2018-at. A múlt heti érték nem csak 2020 azonos időszakához hasonlítva magas: egy héttel korábban csak feleannyi, 990 fertőzöttet találtak az országban napi átlagban.

Az aktív fertőzöttek száma viszont egyelőre kedvezőbben alakul, mint 2020 hasonló időszakában (ötödével kevesebb ember fertőzött jelenleg). Ám az október 11-i héthez viszonyítva máris kétharmadával többen vannak, akik koronavírusosak, vagyis ha nem sikerül lassítani a járvány terjedését, akkor a fertőzöttek száma is hamar felzárkózhat a tavaly október végi szintre. A legfrissebb adatok szerint 24 ezer aktív fertőzött van idehaza. Az elmúlt héten átlagban napi 20 ezer ember volt fertőzött, ami az egy évvel korábbi, közel 30 ezres számnál harmadával kevesebb, de kétharmaddal több, mint az október 11-ével kezdődő hét bő 12 ezres átlaga.

A múlt év 42. hetében naponta átlagosan huszonkilencen haltak meg, 2021. 41. hetében tizennégyen, míg a múlt héten huszonnégyen. Kórházban ötödével kevesebb embert ápolnak, mint tavaly ilyenkor (1651, illetve 1308 fő), de hatvan százalékkal többet, mint egy héttel korábban, amikor 819-en szorultak kórházi ápolásra a koronavírus miatt. Lélegeztetőgépen nagyjából annyian vannak, mint tizenkét hónappal korábban (169-en vannak most, és 172-en voltak egy éve),

az előző héthez képest viszont, amikor 120-an kaptak mesterséges lélegeztetést, negyven százalékos a növekedés.

Kapcsolódó
75 beteg halt meg koronavírusban a hétvégén
6688 új fertőzöttet regisztráltak, ami duplája az egy héttel korábbi adatnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik