Belföld

Bizalmi szavazást kér maga ellen Kincses Gyula, vele együtt bukhat az orvosi kamara elnöksége

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu

Bizalmi szavazást kezdeményezett maga ellen Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke. A voksolás a november 27-én esedékes országos küldöttgyűlésen lesz.

Kincses Gyula 2019. november 30-án váltotta Éger Istvánt a kamarai elnöki poszton. Kincses akkor óriási fölénnyel nyerte meg a szavazást. Már megválasztása előtt is többször kijelentette, elnöki idejének félidejében bizalmi szavazást kezdeményez.

A helyzet annyiban új, hogy ha Kincses nem kap bizalmat, akkor a komplett elnökség távozik – mondta a 24.hu-nak Lénárd Rita. A MOK alelnöke hozzátette: ők maguk döntöttek arról, hogy ha Kincses Gyula nem kap bizalmat elnökségének hátralévő két évére, akkor vele együtt ők is távoznak.

Nem vállaltuk anno ezt, és nem is vagyunk kötelezve erre. A mi döntésünk, hogy az elnökkel együtt megyünk, ha nem kap bizalmat. Csapatként kezdtük a munkát, és ha úgy adódik, csapatként is távozunk

– indokolta a döntést Lénárd Rita. Szerinte az elmúlt két évben sokat dolgoztak, és sok mindent elértek, de ha „nincs bizalom, akkor nincs értelme tovább harcolni”. – Ez a csapat egyben működik, együtt akarunk változtatni – mondta.

Lénárd szerint ha a küldöttek ellenük szavaznak, akkor egy ügyvivő elnökség veszi át az irányítást, amelynek egyetlen dolga lesz: előkészíteni az új elnökválasztást. Ha novemberben leszavazzák Kincses Gyulát, akkor egy időre ellehetetlenül a 49 ezer orvos érdekeit képviselő kamara működése – fogalmazott az alelnök, aki elismerte, elsősorban a járvány miatt több tervezett dologba nem tudtak belekezdeni, ráadásul a márciusban életbe lépett szolgálati jogviszonyról szóló törvény miatt is erős bírálatok érték az orvosi kamarát.

Azt kérjük, hogy ne a személyes szimpátia alapján szavazzanak a küldöttek, hanem a Kincses Gyula által vezetett elnökség eddigi munkáját mérlegelve döntsenek. – A küldöttgyűlésig összefoglaló tájékoztatókat küldünk az eredményekről, az elmaradásainkról, a jövőképről a küldötteknek – mondta Lénárd Rita, hozzátéve: nem csalódtak Kincses Gyulában, elégedettek, és csak vele tudják elképezni a munkát.

2019 novemberében is kaptunk egy erős felhatalmazást, most is ugyanezt kérjük

– fűzte hozzá az alelnök, utalva a kamarai vezetés megválasztásának körülményeire.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik