Belföld

A Fővárosi Törvényszék dönthet majd Hernádi Zsolt kiadatásáról

MTI/Kovács Tamás
MTI/Kovács Tamás

Ha újabb kiadatási kérelem érkezik Hernádi Zsolt ellen, akkor azt a Fővárosi Törvényszék fogja megvizsgálni – tudta meg az RTL Klub Híradója. Vagyis a Fővárosi Törvényszék dönthet majd arról, hogy kiadja-e Magyarország Hernádi Zsoltot Horvátországnak, miután a Mol elnök-vezérigazgatóját ott jogerősen két év letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

Szabó József a Fővárosi Törvényszék sajtószóvivője a híradónak elmondta, hogy ebben az esetben azt kell vizsgálnia majd a bíróságnak, hogy a Hernádi távollétében hozott ítéletnek a feltételei megvalósultak-e, vagyis hogy időben értesítették-e a tárgyalás helyéről, időpontjáról, megkapott-e minden tájékoztatást annak érdekében, hogy fel tudjon készülni a védekezésére.

Az eljárás korábbi szakaszában hiába adtak ki ellene nemzetközi elfogatóparancsot, a kiadást megtagadták. A Fővárosi Törvényszék korábban a döntését azzal indokolta, hogy az elfogatóparancsot ugyanabban az ügyben adták ki, amely miatt korábban már a magyar ügyészség is vizsgálódott, és amely eljárást végül bűncselekmény hiányában 2012-ben megszüntették.

Az ítélet szerint Hernádi Zsolt 2008-ban megvesztegette Ivo Sanader akkori horvát miniszterelnököt azért, hogy a Mol átvehesse az INA olajtársaság irányítását. A Mol szerint a vádak valótlanok és a perben súlyos igazságtalanságok történtek, ezért Hernádi Zsolt a horvát alkotmánybírósághoz fordul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik