Belföld

A titkosszolgálat zsarolva próbálta beszervezni Dezső András újságírót

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

2016 szeptemberében a 444 írta meg, hogy csak titkos módszerekkel beszerezhető információkkal zsarolva próbáltak beszervezni egy újságírót 2015. decemberben az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) munkatársai. A cikkben csak G. néven említették az újságírót, aki magánéletének egy olyan részletét vették elő, amely „nem ütközik törvénybe, egyszerűen csak magánügy”.

A Partizán hétfői adásának vendége Dezső András, a Hvg.hu újságírója volt, aki elmondta, hogy ő volt az a bizonyos újságíró, és a 2014-es kitiltási botrányról szóló cikkei miatt keresték meg – olvasható a 444 összefoglalójában. Akkoriban az Egyesült Államokból kormányközeli tisztviselőket tiltottak ki, Dezső pedig amerikai diplomáciai források alapján erről cikkeket írt.

Állítása szerint ezt követően leszólították az utcán a szolgálat emberei, és azt mondták, hogy beszélni szeretnének vele a biztonságát érintő kérdésről. Arra a kérdésre, hogy megzsarolták-e, Dezső azt válaszolta: egy fedősztorit mondtak el, amit lehet nyomásgyakorlásként értelmezni. Hozzátette: a nemzetbiztonság emberei kíváncsiak voltak a forrásaira, és arra, hogy honnan jönnek az információk a cikkeihez.

Az interjúban kérdésre megerősítette, hogy a nemzetbiztonság emberei azt állították, valójában segíteni akarnak neki, hogy elkerülje a nagyobb bajt, cserébe segítséget vártak volna, az újságíró azonban nem működött együtt velük.

Dezső András nem csak újságíró, hanem bűnügyi és titkosszolgálati szakíró is, akinek most fog megjelenni könyve a magyar titkosszolgálatok működéséről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik