Belföld koronavírus

Oroszi Beatrix szerint három lehetséges forgatókönyve van a negyedik hullámnak

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Noha adatok igazolják, hogy az oltások mérséklik a súlyos megbetegedéseket és a halálozások számát, valamint gátolják a vírus továbbadását, ám azt tapasztaljuk, hogy nagy átoltottság mellett sem sikerült megállítani a covid terjedését.

Erről beszélt Jakab Zsuzsanna, a WHO vezérigazgató-helyettese az IME szakfolyóirat infekciókontroll konferenciáján a Népszava tudósítása szerint.

A szakértő arról beszélt, a delta variánsnál a nyájimmunitás küszöbe 80 százalékos átoltottság felett van, ám ezt a jelenlegi oltóanyagokkal akkor sem leszünk képesek elérni, ha mindenkit beoltottunk.

Két lehetséges végkimenetelt tart elképzelhetőnek. Az egyik, hogy amikor majd a lehető legtöbb ember a lehető legtöbb országban hozzáfér a vakcinához, azzal legyőzhetővé válik a vírus. A másik, hogy folyamatosan kerülnek majd elő olyan variánsok, amik kijátsszák az éppen használt oltásokat, így a gazdag országok gyorsan hatékony vakcinákkal védik a lakosaikat, a szegényebbek pedig majd a kevésbé hatékony oltóanyagokkal küzdenek a járvány ellen.

Oroszi Beatrix, az Innovációs és Technológiai Minisztérium járványmatematikai munkacsoportjának vezető epidemiológusa arra hívta fel a figyelmet, hogy ezúttal már kevés lesz csak az oltás a fertőzöttek számának mérséklésére. Mint mondta, továbbra sem tesztelünk ezeket.

A delta-vírus okozta negyedik hullám esetében ő három lehetséges forgatókönyvet említett. Ezek a jó, a rossz és a csúf.

  • A jó, ha sikerül a vírus terjedési sebességét jellemző továbbadási rátát legfeljebb 1,2-es szinten tartani, akkor maszk nélkül is lapos maradhat járványgörbe, de ez már most bukni látszik, hiszen míg az elmúlt hetekben ez a mutató 1,1-1,2 között mozgott, a napokban már elérte az 1,3-at.
  • A rossz forgatókönyvet segíti az is, ha nem sikerül a jelenlegi átoltottságot növelni, így a szezonális hatások, a maszk mellőzése és a nagy rendezvények miatt tovább gyorsulhat a járvány terjedése. Tartósan sokan szorulhatnak kezelésre, ami kimerítheti az egészségügyi ellátórendszer tartalékait.
  • A csúf forgatókönyv pedig értelmezésében azt jelenti, hogy megjelennek a vírus „fittebb” variánsai, a védtelenebb csoportokban nagyon sok áldozatot szedhet a járvány, amit tetézhet az influenza megjelenése és ezek együtt róhatnak nagy terhet az ellátórendszerre.

Koronavírus

A konferencián Fekete Ferenc, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet orvosigazgatója közölte, jelenleg a 6-11 évesek körében növekszik hihetetlen mértékben a megbetegedések aránya, hozzátéve, hogy noha gyermekkorban nincsenek nagyon covid-szűrő vizsgálatok, de azt már most is látni lehet, hogy a pandémia felfutásában döntő szerepük lesz a gyerekeknek, és ők a legkevésbé védettek.

Kapcsolódó
80 – 180 ezer egészségügyi dolgozó halhatott meg világszerte a járványban
Nagyon sok egészségügyist még mindig nem oltottak be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik