Belföld

Karácsony: ha nincs iparűzési adó, nincs tiszta ivóvíz

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
A főpolgármester szerint emelni kell a miminálbért, de nem az önkormányzatok kárára.

Megírtuk korábban, hogy a kormány olyan tervekkel állt elő, miszerint úgy emelnék a minimálbér összegét, hogy közben valamelyest az önkormányzatoknak is keresztbe tegyenek. Ezt úgy érnék el, hogy kompenzálásként a munkaadók számára elengednék az iparűzési adót, hatalmas bevételkiesést okozva ezzel az önkormányzatoknak.

A fejleményekre reagált Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely is, aki elmondta, egyetért azzal, hogy a minimálbért emelni, a vállalkozásokat pedig támogatni kell, de mindezt a kormány „a saját kontójára tegye, ne az önkormányzatok kárára”.

A minimálbér emelésével keletkezett plusz adó ugyanis újabb bevételt jelent a kormány számára, miközben Budapest teljesen ellehetetlenül. Javaslom, inkább ne vadászati kiállításokra, luxusjachtokra és kastélyokra költsék az adófizetők pénzét, hanem érdemben segítség azokat, akik megszenvedték a válságot

– írja Karácsony a Facebookon.

A főpolgármester emlékeztet, hogy az iparűzési adó a Főváros egyetlen bevételi forrása, ha nincs iparűzési adó, nincs tiszta ivóvíz, nincs közlekedés, nincs szemétszállítás.

Karácsony megjegyzi továbbá, hogy a tavalyi évben az elvonás miatt Budapest 17 milliárd forinttól esett el, amelyből többek között lehetett volna építeni 217 bérlakást, vagy vásárolni 95 új trolibuszt, esetleg háromszor fel lehetett volna újítani a Blaha Lujza teret.

A kormány 2019, az önkormányzati választások óta arra használja hatalmát, hogy politikai bosszút álljon Budapesten. Ez az újabb szög a koporsón ékes bizonyíték arra, hogy ebben az országban sosem lesz béke, ha Orbánék maradnak

– zárja bejegyzését a főpolgármester, egyúttal reményét fejezi ki, hogy az ellenzék 2022-ben leváltja a jelenlegi kormányt, aminek köszönhetően az önkormányzatok is levegőhöz jutnak majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik