Belföld

Fegyházba mennek a 12 éves lány erőszakolói, a gyerek két rokona pedig közel tíz évet kapott

Fegyházba mennek annak a 12 éves kislánynak az erőszakolói, akik fizettek az áldozatuk hozzátartozóinak azért, hogy szexuálisan bántalmazhassák a kiskorút. A gyereket szexuális bűncselekményre felhasználó és árúba bocsátó két rokon közel tíz évet kapott.

Dobó Dénes, a Debreceni Törvényszék szóvivője megkeresésünkre azt közölte, hogy az első- és másodrendű vádlottat, azaz a két rokont ,  emberkereskedelem és kényszermunka elkövetése miatt, míg a harmad- és negyedrendű vádlottat szexuális erőszakban mondta ki bűnösnek a bíróság.

A két szexuális erőszak miatt elítélt férfi 3 év 8 hónap, illetve 4 év fegyházat kapott, és a bíróság minden olyan foglalkozástól és tevékenységtől eltiltotta, ahol 18 év alatti személlyel kapcsolatba kerülhetne. A lány féltestvérét 9, míg annak anyját 9 év 6 hónap fegyházra ítélték.

A szóvivő lapunknak azt mondta, hogy a szexuális erőszak miatt elítélt két férfi tagadta a szexuális erőszakot, és azt mondták, nem volt tudomásuk arról, hogy 12 éves a lány, mert 15-16 évesnek hitték. Egyikük pedig azzal védekezett, hogy hívő ember és nem követett el szexuális bűncselekményt, mert fizetett érte.

A lakásotthonban élő kiskorú lány rendszeresen tartotta a kapcsolatot féltestvérével, és annak édesanyjával, a másodrendű vádlottal. A törvényszék tájékoztatása szerint a rokonok két férfitól is pénzt kértek azért, hogy szexuális kapcsolatot létesíthessenek a gyermekkorú lánnyal. Az egyik alkalomkor a két férfi 2019 karácsonyán italozni kezdett a kislánnyal, aki akkor épp ott tartózkodott náluk.

A másodrendű vádlott észlelte, hogy a kislány nagyon ittas állapotba került, ekkor telefonon felhívta egyik ismerősét, a harmadrendű vádlottat és közölte vele, hogy náluk van a kislány, és pénzért cserébe szexuális kapcsolatot létesíthet vele. Később a férfi kocsival megérkezett a család házához, ahol az asszony kikísérte a gyereket és mondta neki, hogy szálljon be az autóba.

A kislány annyira ittas volt, hogy beült, majd a férfi átadott nyolcezer forintot a nőnek és a kislánnyal elhajtott egy közeli szeméttelepre. Útközben a férfi kérdésre a lány közölte, hogy ő még csak 12 éves. Amikor egy fás, bokros területen megálltak, akkor a férfi megerőszakolta a lányt, majd visszavitte őt a rokonaihoz.

Másnap a két rokon elment a kislánnyal egy berettyóújfalui dohányboltba. Az asszony ekkor elment telefonálni, majd pár perccel később visszaérkezett egy másik férfival, a negyedrendű vádlottal. A lány féltestvére azt mondta a gyereknek, hogy menjen el a férfival beszélgetni, eközben a negyedrendű vádlott átadott tízezer forintot a kislány rokonának.

A férfi és a kislány bement egy épületbe, amit a vádlott egy kulccsal is bezárt. A kiskorú ekkor kiabálni kezdett és kérte a férfitől, hogy engedje őt ki. A férfi azonban azt mondta neki, hogy addig nem engedi ki, amíg nem közösülnek. A kislány tiltakozott, de ez nem érdekelte a férfit, és szexuális bűncselekményt követett el rajta.

Az esetet követően a kislány visszament a dohánybolthoz és megkérte a féltestvérét, hogy ne szóljon hozzá, csak vigye őt haza. Miután hazaértek, a kislány kihallgatott egy telefonbeszélgetést, amely szerint a két rokona hasonló célú találkozókat szerveztek a két férfival. A lány ekkor döntött úgy, hogy haza megy a szüleihez. A kiskorú a történteket nagyon szégyellte, ezt csak tavaly februárban mondta el a rendőröknek, akik azért keresték, mert megszökött a lakásotthonból.

Balláné Szentpáli Edit bíró az ítélet indokolása során elmondta, hogy ebben az ügyben egy gyerekről volt szó, aki bár igaz, hogy ideje korán már alkoholhoz és droghoz nyúlt, s a szülei ideje korán lemondtak róla a problémák miatt, de ő akkor is egy gyerek. A vádlottak felelőssége az, hogy őt szexuális bűncselekményre felhasználták.

A bíróság ítélete nem jogerős, az ügyészség három munkanap gondolkodási időt tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat bejelentésére, míg a vádlottak és védőik fellebbeztek a döntés ellen. A törvényszék fenntartotta a két rokon letartóztatását. A döntés ebben az esetben sem emelkedett jogerőre. Az ügy a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik