Belföld

A Századvégnél Orbán Viktor 51, Márki-Zay Péter 41 százalékon áll

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Lakóhely szerinti bontásban az ellenzék miniszterelnök-jelöltje Budapesten viszont sokkal jobban áll a kormányfőnél.

Az ellenzéki előválasztás második fordulójának eredménye után a Századvég megvizsgálta, hogy a magyarok Orbán Viktort vagy Márki-Zay Pétert látnák-e szívesebben a miniszterelnöki pozícióban a 2022-es választás után.

A közvélemény-kutatás szerint a válaszadók 51 százaléka szeretné Orbán Viktor újrázását, Márki-Zay Péter kormányfőségét 41 százalék támogatná. 8 százalék volt a  válaszmegtagadók/bizonytalanok aránya. 

Lakóhely szerinti bontásban az ellenzék miniszterelnök-jelöltje Budapesten sokkal jobban áll a kormányfőnél. Márki-Zay Péter támogatottsága a fővárosban 54, Orbán Viktoré 38 százalékos. Vidéken a kormányfő áll nyerésre. A megyeszékhelyeken 52, a  városokban 54, a falvakban 56 százalékot kapott, míg kihívójának a megyeszékhelyeken 42, a városokban, falvakban 37-37 százalékot mértek.

A Századvég fontosnak tartotta felidézni, hogy

  • Karácsony Gergely májusban kedvezőbb pozícióból indult, (neki 42 százalékot mértek az 50 százalékos Orbán Viktorral szemben),
  • az eredmények alapján Dobrev Kláráé a legelkötelezettebb tábor (Karácsony és Márki-Zay külön-külön nem, csak együtt birtokoltak több voksot).

Módszertan

CATI (telefonos) módszer, n=1000 felnőtt magyar lakosság körében (választási részvételüket biztosra vagy valószínűre ígérők), adatfelvétel: 2021. október, hibahatár: +/- 3,4 százalékpont

Ajánlott videó

Olvasói sztorik