Belföld

Wahorn András: Rasszista vagyok, elfogadom

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI

Gulyás Márton készített interjút Wahorn András képzőművész, zenész, filmrendezővel a Kolorádó Fesztiválon. A beszélgetés a Partizán Youtube-csatornáján érhető el.

Az alapvetően Wahorn művészetéről szóló beszélgetés egyik pontján szóba került a magyarországi romák helyzete, a rasszizmus, a megbélyegzés is, ahol Wahorn némileg váratlan gondolatmenetekkel állt elő elsősorban saját, mezőszemerei tapasztalataira hivatkozva.

Egyik főproblémánk, hogy ezt nem tudjuk kezelni. Amit egyesek rasszizmusnak neveznek, mások cigánybűnözésnek. Képtelenség beszélni akkor, ha nem lehet felméréseket végezni, hogy hány százalék cigány ül börtönben, és hány százalék nem cigány. Nem lehet erről normálisan beszélni, mert az, akinek ellenérzései vannak a cigányokkal kapcsolatban, azt a másik fél nem is tartja embernek. De nem lehet normálisan beszélni azokkal sem, akik meg azt képzelik, hogy aki cigány az nem is ember, hanem egy állat.

Ezután azt mondta, hogy nem szabad hallgatnunk a közhelyeinkre, és szerinte a „cigánybűnözés is ez közhely, de az hogy van egy probléma a cigánybűnözés, és ami arra ragad rá, igen.” Majd azt mondta, hogy a „cigányok nem csukják be a kapujaikat. Onnan is tudott, hogy melyik egy cigányház, hogy nincs becsukva a kapuja.” Gulyás erre azt mondta, hogy az egy közhely, hogy a cigányok nem csukják be a kapujaikat, mire Wahorn azt mondta, hogy ez nem „közhely, az a valóság.”

Később azt is mondta, hogy bárhova „megyek az országban, ha lepusztult házat látsz, abban nem magyar emberek élnek, sajnos.”

Mert a cigány emberek nem magyar emberek? -kérdezte Gulyás.

Akkor hogy mondtam volna?

Ennél a pontnál kérdezett rá Gulyás, hogy Wahorn szerint mi a rasszizmus.

Akkor ez rasszizmus, elvállalom.

De én nem feltételezem, hogy te egy rasszista ember lennél.

De rasszista vagyok. Igen, elfogadom.

Majd arról beszélt Wahorn, hogy a „rasszizmus egy létező dolog, amit meg kell tanulni kezelni.” Illetve:

A rasszizmus az olyan, mintha meg akarnál valakit baszni. Ugyanúgy a természet rakta bele a testedbe. Nem mondhatom rád, hogy te egy szemétláda vagy, mert te baszni akarsz. Csak azt mondhatom, hogy figyelj, nálunk nem divat egyből megbaszni azt a nőt, akit látsz, udvarolni kell neki, hazudni kell neki, what ever.

Hozzátette:

A rasszizmus az olyan, minthogy magyar vagy. Nem lehetsz rá büszke. Használnod kell. Egy adottság, ami benned van.

A teljes beszélgetés itt tekinthető meg. Az általunk szemlézett rész a beszélgetés 40. perce után kezdődik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik