Belföld

Kevesen gondolják át ezeket a dolgokat, ha home office-ról van szó (x)

Dell
Dell
A járvány alatt vált igazán forró témává a home office, mivel a napi többórás ülőmunkát nem lehet egyetlen étkezőszéken kivitelezni – legalábbis hosszútávon nem lesz egészséges. Az otthoni felszerelés összeállításakor sokan csak az árat veszik figyelembe, pedig érdemes alaposabban átgondolni, milyen eszközöket vásárolunk meg. Ugyanis akár munkavállalónként is eltérhet, mire van igazán szükségünk – ez leginkább a kiegészítő eszközök terén lehet eltérő. A fizikai mellett pedig a mentális egészségünknek is jót tesznek. A Dell szakértői segítenek pár tippel.

A világjárvány idején a korábbinál nem látott módon került előtérbe az otthoni munkavégzés és a home office, ami nem csak a cégek számára jelentett új kihívást, de a munkavállalóknak is. Az irodai környezetek kialakításakor jellemzően rengeteg ergonómiai követelményt vesznek figyelembe a munkáltatók, nem lehet eleget hangoztatni, mennyire fontosak a megfelelő székek, asztalok, különféle eszközök az egészséges munkavégzéshez, főleg a munkavállaló napi 8-10 órát tölt a klaviatúra előtt. Aki az interneten kutakodott az ideális home office kiépítése kapcsán, minden bizonnyal már unja is az ilyen témájú cikkeket, de van pár olyan tényező, amiről kevesebb szó esik.

Dell

Igaz, az eszközök beszerzése egy bizonyos mennyiségű anyagi ráfordítással jár, de a jól megválogatott, ergonomikus kiegészítők, berendezések, technológiák utána még évekig szolgálják a felhasználót. Ráadásul, ha a családban van iskolás is, az irodai sarok az otthoni tanuláshoz is megfelel, hiszen a jó minőségű, állítható székekkel szabályozható az ülés magassága akár alacsonyabb személyhez igazítva.

Dell

Nem mindegy, mit dolgozunk

Ha technikai eszközökről van szó, sokak számára egyértelmű, hogy szükség van egy laptopra. Érdemes azonban gondolni rá, hogy a kis kijelző előtt görnyedni nem a legkényelmesebb dolog. Főleg a marketingesek, pénzügyesek, sales-esek, grafikusok számára könnyíti meg a munkavégzést, ha egyszerre több alkalmazást, szolgáltatást tudnak kezelni.

Dell

A munkafolyamatokat egy csatlakoztatható billentyűzet, egér, és főleg egy külső monitor gyorsíthatja fel. Az ergonomikus billentyűzet főleg a fájdalmas ínhüvelygyulladás elkerülésében segít, míg a különféle vezeték nélküli egerekkel további felesleges kábelmennyiségtől kímélhetjük meg magunkat.

A járvány alatt váltak nélkülözhetetlenné a különféle kamerák, amik az online megbeszélések, interjúk, videóhívások elengedhetetlen kellékei. Itt már tényleg csak tőlünk függ, mire is lesz szükségünk: már választhatunk akár infrakamerás, vezeték nélküli modelleket is. Egyben a monitor kiválasztásakor mérlegelhetjük, hogy egy beépített kamerás opciót vásárolunk, léteznek kifejezetten videókonferenciamonitorok, hatalmas kijelzővel, amik a 30-40 fős értekezletekhez ideálisak.

Dell

A konferenciabeszélgetéseknél a fejhallgatók esetében három szempontot kell figyelembe venni. Az egyik a hang minősége, a másik a mikrofon zajcsökkentő funkciója, a harmadik pedig a kényelem, hiszen előfordulhat, hogy több órán át is tart egy-egy értekezlet.

Központban a kijelző

A monitor esetében érdemes legalább 18 colos modellt választani, amennyiben a táblázatok közti zsonglőrködés a cél, abból is azokat, amelyek legalább 60 Hz-es képfrissítést támogatnak. Kevesen gondolnak rá, de hosszabb távon érdemes szem előtt tartani azt is, hogy a monitor kínáljon kellő kékfényszűrő-funkciókat.

Aki pedig nem Excel-zsonglőrködéssel foglalkozik, hanem komolyabb grafikai munkákkal, már jó eséllyel tudja, hogy rendkívül kardinális döntés a megfelelő képernyő megválasztása. A tervezői tevékenységet végzők, a grafikusok, a videókkal vagy akár 3D-s anyagokkal dolgozók számára elengedhetetlenek a nagyméretű, szemkímélő megoldásokkal felszerelt monitorok. A szélesebb látómező és a közel egyenletes fókusztávolság segít abban, hogy ne fáradjon el annyira a szem. Ugyanakkor a képernyőfelbontás mellett, a magasabb képfrissítési sebesség és a dönthetőség is fontos szempont.

Dell

Ma már a sokat utazóknak sem kell feltétlenül lemondania a két képernyős munkavégzésről, hiszen hordozható monitorok is megjelentek a piacon. Így akár egy kávéházban is meg lehet tartani egy prezentációt vagy egyeztethetünk a csapattal. A Dell új C1422H monitora 14 colos, alig haladja meg a fél kg-os súlyt és a vastagsága a legvékonyabb részén mindössze 6 mm.

Gondoljunk a stresszre is!

Érdemes tehát alaposan átgondolni, hogyan rendezkedünk be, hiszen a kényelem mellett a cél, hogy hosszútávon is egészséges legyen a munkakörnyezet – lehetőség szerint mindenki szeretné elkerülni a derékfájást, gerincproblémákat, és a látás romlását.

Hogy mennyire romlik a teljesítményünk otthoni környezetben, egyénenként eltérő lehet, és meglepő, de a dologhoz nagyban hozzájárul a home office kialakítása is. A figyelmünket elterelő felesleges tárgyak, a kényelmetlen ülőalkalmatosságok csak rápakolnak az amúgy is jelenlévő stresszre, és ronthatják a produktivitást.

A Forrester felmérése az alábbi mentális kihívásokkal néznek szembe otthon a munkavállalók:

  • A megkérdezettek 39 százaléka nyilatkozta, hogy aggódik a munkahelye biztonsága miatt, fél, hogy a pénzügyi nehézségek miatt a cégek leépítenek, vagy akár teljesen ellehetetlenülnek.
  • Sokan panaszkodnak arra, hogy otthon nem igazán találnak egy csendes zugot (19 százalék), a háziállatok, gyerekek megzavarják a meetingeket (17 százalék). Érdemes erre is gondolni, mikor otthoni irodát alakítunk ki – ezek mind csak további stresszforrásokat jelentenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik