Belföld

Újabb részvételi rekord az ellenzéki előválasztáson

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Személyesen, a sátraknál 78 471, online pedig 23 525, vagyis összesen 101 996 ember szavazott az ellenzéki előválasztás második fordulójának utolsó előtti, pénteki napján. Ezzel a kedden beállított rekord meg is dőlt: akkor mindegy 97 ezer szavazatot adtak el a két jelölt valamelyikére.

A versenyben maradt Dobrev Klárára és Márki-Zay Péterre hat nap alatt összesen 543 585-en szavaztak.

Tovább emelkedett azoknak a száma is, akik az első fordulóban nem vettek részt, de a másodikban már szavaztak, ők péntek estére 166 ezren voltak. Az előválasztás két fordulójában összesen 800 ezer választópolgár élt az előválasztáson a választójogával.

Az ellenzéki előválasztás második fordulója szombat estig tart. Az utolsó személyes szavazópontok 19 órakor zárnak be. Az online szavazási eljárásban a 20 órakor még sorban állók videós azonosítását még elvégzik az operátorok. A sikeres videós azonosítás után 24 óráig adhatják le a szavazatukat, akkor zárul le véglegesen az előválasztás második fordulója. Az online szavazatokat fizikailag is rögzítik. A személyes szavazatokat tartalmazó urnákat vidékről szombat éjjel szállítják Budapestre, ahol vasárnap reggel kezdődik el a szavazatszámlálás. Végeredmény vasárnap késő éjjel várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik