Belföld koronavírus

Mégsem lesz kötelező a háziorvosnak a Covid-tesztelés

MTI / Balogh Zoltán
MTI / Balogh Zoltán

A háziorvosok dönthetik el, mikor szükséges, hogy antigén gyorstesztet végezzenek Covid-gyanús betegeknél. A PCR-mintavételezést kizárólag a mentők és a kijelölt egészségügyi szolgálatók végzik – ezt közölte az atv.hu kérdésére a Koronavírus Központ. Mint írták, a szabályt a hamarosan megjelenő új eljárásrend is tartalmazni fogja.

Mindez az után vált érdekessé, hogy háziorvosok aláírásgyűjtésbe kezdtek, miután az operatív törzs elrendelte, hogy a felső légúti tünetekkel orvoshoz fordulók mindegyikénél végezzék el az antigén gyorstesztet a rendelőjükben. A Müller Cecília országos tisztifőorvos és György Zsombor államtitkár által jegyzett, erről szóló levélben az utasítást azzal indokolták, hogy az Nemzeti Népegészségügyi Központban elvégzett nem reprezentatív – mindössze 50 mintás – vizsgálat szerint többnyire a náthát okozó rhinovírusok és kisebb parainfluenzát okozó vírusok cirkulálnak.

A napokban kiadott utasítás szerint a háziorvosoknak a jövő héttől kellett volna elkezdeniük a hozzájuk érkező betegek gyorstesztelését, amelyhez az ígéret szerint teszteket és védőfelszerelésként plexi arcvédőt biztosítanak a számukra.

Az aláírásgyűjtést kezdeményezők szerint viszont a feladathoz se eszközük, se megfelelő körülményeik nincsenek, ráadásul a háziorvosi rendelők döntő többségében nincs lehetőség a fertőzésgyanús és nem fertőző betegek elkülönítésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik