Belföld

Kiberbűnözők élnek vissza a Magyar Posta nevével

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

A Magyar Posta nevével visszaélő adathalász üzenetek miatt adott ki figyelmeztetést hétfőn a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NBSZ NKI), írja az MTI.

Honlapjukon is közzétett rendkívüli tájékoztatójukban azt írták: jelentős növekedés tapasztalható a csomagszállítás ürügyén érkező, valójában azonban a felhasználók személyes adatainak ellopására készített úgynevezett adathalász levelek terjedésével kapcsolatban.

Az üzenetek első ránézésre is gyanút kelthetnek, a nyelvtani hibák és a hivatalostól eltérő nyelvezet, például tegező megszólítás, miatt.

Felhívták a figyelmet továbbá, hogy a káros weboldalak sok esetben rendkívül jól utánozzák a valódi felületek arculati elemeit, például logók, színek, tipográfiai jellemzők lemásolásával, azonban a weboldal címe ekkor is árulkodó lehet.

A kibervédelmi intézet azt javasolja, soha ne kattintsanak az e-mailben érkező bejelentkezési, vagy személyes, illetve érzékeny adat megadását kérő üzenetekben szereplő hivatkozásokra, hanem minden esetben külön keressenek rá az adott cég, vagy szervezet hivatalos weboldalára, és ott bejelentkezve ellenőrizzék a kapott üzenet valóságtartalmát. Továbbá, ha valaki munkahelyi e-mail fiókjába érkezik gyanúsnak ítélt levél, jelölje meg „spam” üzenetként, valamint értesítse a szervezet információbiztonsági felelősét, rendszergazdáját.

Kitértek arra is: előfordulhat, hogy az adathalász üzenetek csatolmányt is tartalmaznak (például egy word dokumentumot, egy tömörített: .iso vagy .pdf kiterjesztésű fájlt). Ezeket nem szabad megnyitni, letölteni, figyelmeztetett az NKI.

Kiemelték, ha valaki adathalászatra utaló eseményt tapasztal, haladéktalanul értesítse az érintett szervezet információbiztonsági felelősét vagy rendszergazdáját, és jelentse be intézetükhöz a csirt@nki.gov.hu incidensbejelentő e-mail címen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik