Belföld

Republikon: az ellenzék növelni tudta előnyét, csökkent a Jobbik támogatottsága

Varga Jennifer/24.hu
Varga Jennifer/24.hu

Az előválasztás második fordulója még csak most következik, de az egyéni jelöltekről szóló első forduló is felhajtó erővel bírt az ellenzéki pártok számára, a kampányüzemmódban többeket elértek, csökkent a bizonytalanok aránya – derül ki a Republikon szeptemberi közvélemény-kutatásából, amelyet elsőként a telex.hu ismertetett.

A kutatás legfontosabb megállapításai:

  • A Republikon szeptemberi kutatása alapján látható, hogy az előválasztás első fordulója sikeres volt, az ellenzék növelni tudta előnyét.
  • Szeptemberben stagnált a Fidesz támogatottsága a teljes népesség körében, továbbra is 34 százalékon áll. Ebben a hónapban a teljes népesség körében erősödött a DK, Momentum, az MSZP és az MKKP. A DK 13-ról 14 százalékra, a Momentum 6-ról 7 százalékra, az MSZP 5 százalékról 6-ra, az MKKP pedig 1-ről 2 százalékra. A Jobbik támogatottsága két százalékpontot esett, 12 százalékról 10 százalékra. A Párbeszéd továbbra is 1 százalékon áll a teljes népesség körében, ahogyan a Mi Hazánk is. Az LMP továbbra is 2 százalékos támogatottsággal rendelkezik.
  • A pártválasztók körében gyengült a Fidesz, 45 százalékról 44 százalékra csökkent a támogatottsága. Az ellenzéki pártok esetében hasonló erősödést figyelhetünk meg, mint a teljes népesség esetében: A DK, Momentum, MSZP és MKKP támogatottsága itt is 1-1 százalékponttal növekedett. A DK 18, a Momentum 9, az MSZP 8, az MKKP 2 százalékon áll. A Jobbik támogatottsága a pártválasztók körében is csökkent 2 százalékpontot, 15-ről 13 százalékra. A Jobbik mellett az LMP támogatása is esett, 3 százalékról 2 százalékra. A Párbeszéd változatlanul 2 százalékon, a Mi Hazánk továbbra is 1 százalékon áll a pártválasztók körében.
  • A bizonytalanok aránya tovább csökkent, 24 százalék helyett szeptemberben csak 22 százalék az arányuk.
  • Az előválasztás első fordulója sikeresen mobilizálta az ellenzéki tömböt, több ellenzéki párt is erősödött. A Fidesz és az ellenzéki összefogás támogatottsága között tovább nőtt a különbség: a teljes népesség körében 6 százalékponttal, a pártválasztók körében 8 százalékponttal erősebb a hatpárti összefogás, mint a Fidesz (34%-40% illetve 44%-52%).

A kutatás 1000 fő telefonos megkérdezésével készült október 1-4. között. 

A Medián szeptember 29-e és október 4-e között elvégzett 1000 fős országos reprezentatív felmérése is arra jutott, hogy az előválasztási kampány javított az ellenzéki összefogás esélyein. A hvg.hu-n megjelent írásból viszont az derül ki, hogy a listás voksokat tekintve a Fidesz–KDNP és az ellenzék fej-fej mellett áll.

A felmérés szerint Dobrev Klára jelöltsége inkább a kormánypártok javára mozgósítaná a szavazókat, míg Márki-Zay Péter jelöltsége esetén megfordulna az állás: az ellenzéki szavazókat jobban, a kormánypártiakat kevésbé mozgósítaná az ő jelöltsége, így az ellenzék 3 százalékpontnyi előnyhöz jutna.

Made with Flourish

Ajánlott videó

Olvasói sztorik