Belföld

Elindult az ellenzéki előválasztás második fordulója

Ma reggel elindult, és október 16-án, szombaton 20 órakor ér véget az előválasztás második fordulója, közölte az Országos Előválasztási Bizottság.

Azt írják, ismét több ezer aktivista várja az ellenzéki választókat az ország 475 településen működő szavazópontokon, hogy közösen döntsék el, ki fogja az ellenzék közös listáját vezetni a 2022-es általános választásokon.

  • Az előválasztás második fordulójába továbbjutott jelöltek közül Karácsony Gergely a határidőt megelőzően, pénteken visszalépett, ezért a szavazóbiztosok – a szavazólap hitelesítését megelőzően – törölni fogják a nevét a szavazólapról,
  • érvényesen tehát csak Dobrev Klárára
  • és Márki-Zay Péterre lehet szavazni.

A második fordulóban már az egész ország egy választókerületnek számít, azaz minden választásra jogosult személy bárhol tud érvényesen szavazni, közölték. 

A választásra jogosultság feltételei nem változtak, azaz a választáson a magyarországi állandó lakcímmel rendelkező, 2004. április 1-ét megelőzően született, érvényes fényképes igazolvánnyal és lakcímkártyával (vagy régi típusú személyi igazolvánnyal) rendelkező magyar állampolgárok vehetnek részt. A szavazási folyamat hasonló, azaz az értéknyilatkozat kitöltését követően a szavazóbiztosok rögzítik a választó adatait, beolvassák a lakcímkártyát, majd hitelesítik a szavazólapot, mielőtt azt átadnák a választónak. Érvényesen egy jelöltre lehet szavazni a nevek mellett található rubrikában elhelyezett, egymást metsző két vonal segítségével.

A szavazópontok egy része ismét úgynevezett fix sátor lesz, melyek a teljes szavazási időszakban ugyanott és ugyanolyan nyitvatartásban fogadják a választópolgárokat. Ezek mellett működnek majd a mozgó sátrak, amelyek más-más helyszíneken fognak majd szavazási alkalmakat biztosítani az ellenzéki választópolgároknak, tették hozzá.

Kilenc órakor elindul az online szavazás is. Ismét az elovalasztas.hu oldalon lehet online szavazni. Aki az első fordulóban már szavazott, annak nem szükséges ismételten megadnia az adatait, azonban a videós azonosítást újfent el kell végeznie. A videós azonosításra nyitva álló időszak mindennap 9.00-21.00 óra. Az online szavazáshoz szintén szükség van érvényes fényképes igazolványra és lakcímigazolványra. Az online szavazással kapcsolatos technikai problémákkal kapcsolatban a rendszert üzemeltető aHang munkatársai fognak tudni segítséget nyújtani a support@eleve.hu címen.

A szavazatokat október 17-én, vasárnap fogják megszámolni. A számolás egy, központi helyszínen lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik