Belföld

Jövő héten már a háziorvosoknál lesz az influenza elleni oltás

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI

Legkésőbb október 15-ig, azaz jövő péntekig valamennyi háziorvoshoz megérkezik a térítésmentesen kérhető influenza-elleni, hazai gyártású 3Fluart oltás – tudta meg a Népszava. A kormány a célra ezúttal is 1,3 millió adagot biztosít, továbbá a 3 éven aluliak oltásához négyezer adag Vaxigrip Tetra vakcinát is vásárolt. Ez utóbbit október 15-ig igényelhetik a háziorvosok a 3 éven aluli krónikus betegek oltásához. Ezen felül ismét elérhető lesz október végétől a patikákban recept ellenében a Vaxigrip Tetra, a Sanofi-Aventis Zrt. vakcinája, írja a lap.

Mivel tavaly elmaradt az influenzajárvány, így a szervezet természetes ráfertőződéséből egy év kimaradt, ezért nagy esélye van annak, hogy súlyosabb lehet az idei influenza-járvány, hiszen kevésbé védett az emberi szervezet az influenzavírus különböző mutációival szemben. Ezért fontos az influenza elleni védőoltás.

Amit akár egyszerre is fel lehet venni a koronavírus elleni vakcinával: egyiket egyik karba, másikat másik karba is adhatja ugyanakkor a háziorvos, mégpedig az Országos Tisztiorvosi Hivatal háziorvosoknak szánt körlevele szerint, amelyet a lap ismertetett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik