Belföld koronavírus

Hárommillió adag kínai vakcina porosodik a raktárakban, amiért összesen 30 milliárdot fizetett a kormány

A berendelt vakcináknak csak alig felét adták be eddig Magyarországon.

Részletes vakcinaösszegző jelent meg a 444-en csütörtökön, amelyben végig követhető egyebek mellett, hogy melyik oltóanyagból mennyi érkezett Magyarországra, milyen arányban használtuk fel ezeket, mennyi van még hátra, és mennyi vár a raktárban.

Ami a gyűjtésből kiderül:

  • Modernából szinte az összes adagot leszállították, és Pfizerből is szinte a komplett berendelt készlet megérkezett. Ezzel szemben az egyadagos Janssenből alig a berendelt mennyiség ötöde érkezett Magyarországra.
  • Az összes Magyarországra érkezett állománynak mindössze a 49,3 százalékát oltották el az orvosok, ami Bulgária után a második legrosszabb arány az uniós országok közül, miközben a lakosság 68,8 százaléka kapta meg eddig legalább az első oltást, ami 11,1 százalékponttal marad el az uniós átlagtól.
  • A kormány összesen 5 187 056 adag Sinopharm vakcinát vásárolt, darabját 31,5 euróért. Ebből a készletből alig több mint 2,1 milliót adtak be, vagyis jó hárommillió adag kínai oltóanyag áll a raktárakban.

A cikk szerint a mostani oltási tempóban a raktárkészletek csak nőni fognak, majd egy idő után a vakcinák szavatossága egyszerűen lejár.

Az adatok csak részben származnak a hivatalos koronavírus-ügyi tájékoztatási platformról, a koronavirus.gov.hu-ról, ott ugyanis nem publikálják azt, hogy az oltóanyagok mekkora hányadát használtuk fel. Utóbbi számok az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központnál (ECDC) lelhetők fel, ahova a kormány rendszerint elküldi a kérdéses adatokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik