Belföld

Hitelből ígért 64 milliárdos fejlesztést Varga Mihály az egészségügyben

Karancsi Rudolf / 24.hu
Karancsi Rudolf / 24.hu

Hatvannégy milliárd forintból indulhatnak egészségügyi fejlesztések – jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter szerdán a Facebook-oldalára feltöltött kampányvideóban. Szerinte Magyarország fontos megállapodást kötött az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bankkal, melynek révén 183 millió euró, azaz 64 milliárd forint kedvező finanszírozáshoz jut az ország egészségügyi fejlesztésekhez.

Ezt az összeget – mint mondta – többek között tizenhét kórház felújítására, laboratóriumi fejlesztésekre, vizsgálati kellékekre, egészségügyi védőeszközök beszerzésére fordítják. A pénzügyminiszter szerint a piacinál kedvezőbb kamatozású forrás az erősödő magyar-ázsiai kapcsolatoknak is köszönhető. Hozzátette: Magyarország az első olyan ország, amelynek a bank az ázsiai régión kívül finanszírozást nyújt.

A videóban megszólalt Balogh László, a Pénzügyminisztérium pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára is. Ő azzal érvelt a hitelfelvétel mellett, hogy Magyarországnak fel kell készülnie a váratlan helyzetekre. Ez a pénz szerinte most azt biztosítja, hogy az egészségügy fejlesztésének finanszírozása több lábon álljon.

Magyarország 2017 júniusában csatlakozott a kínai irányítással létrehozott Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bankhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik